söndag 28 februari 2010

Prinsesstårtor



Min pappas mamma, alltså min farmor har fyllt 70år, och ihelgen firade vi henne! ;) Så jag gjorde 2 prinsesstårtor till henne. Jag dekorerade dom med marsipanblommor och spritsade blad. Jag har provat bladtyllar med två olika öppningar, och jag tycker det blir finast blad med de V-formade tyllarna. De större bladen har jag spritsat med den här tyllen, och dom små med den här.

Tårtbotten
Hallonsylt
marsángrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
blommor i marsipan
blad i kristyr

lördag 27 februari 2010

KolaGodis


Den här kolan brukar vi koka och ha som snask till film, eller när vi är sötsugna och inte har nå godis hemma ;) Den är seg och god! Och om man vill kan man koka den lite längre, då blir det som hemmagjord daim typ :)

25g margarin
1msk kakao
1dl strösocker
1dl grädde
1dl sirap

Smält smöret i en kastrull tillsätt sen kakao och resten av ingredienserna. Koka under omrörning till den konsistens du vill ha. Testa genom att ta lite smet med en sked och sätta i ett glas med kallt vatten och smaka. När du kokat till den konsistens du vill ha, håll på en plåt med bakplåtspapper på. Låt sedan svalna i kylen eller ute på bron tills den stelnat. Klipp sen i bitar och njut ;)

tisdag 23 februari 2010

Buttercream Cake


Jag tycker det är såå fint med amerikanska höga tårtor :)) Jag hade inte en aning hur dom gjorde för att få dom så höga och fina, så jag googla runt lite och sökte på youtube och hittade det jag sökte :) Man är ju så van att dela sin botten i 3 delar till prinsesstårta, som är det vanligaste vi äter här i sverige, men som ni kan se här, så använder dom två stycken bottnar ovanpå varandra. Vilket gör att den bli så hög :) Jag gjorde två stycken mjuka chokladbottnar.

Sen så har jag väldigt länge velat testa täcka en tårta endast med smörkräm, så med lite hjälp av Ednas youtube klipp vågade jag testa på det ;)

Mjuka chokladbottnar
Ekströms chokladmousse
Täckt med buttercream, färgad rosa
Blommor i marsipan
text och dekorkant i buttercream

HiHat Cupcakes


De här cupcakesen gjorde jag till min syster Ellys barnkalas ihelgen! Jag har velat provat dom jättelänge eftersom jag tycker dom ser så läckra ut, och nu har jag äntligen tagit mig tid ;) Receptet är ur boken A piece of cake, Och de blev jättegoda! Blommorna är gjorda i marsipan.

Ca 20 cupcakes
3ägg
2,5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
50g smör
1dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100g mörk choklad

Marängfrosting
6äggvitor
8,5dl strösocker
2tsk vaniljsocker

Chocolate coating
400g mörk choklad
3msk matolja

Sätt ugnen på 175grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, salt och vänd försiktigt ner i smeten. Smält chokladen i mikron och häll i smeten. Sätt pappersformar i muffinsplåt och fyll till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15min. Låt svalna.

Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri skål. Vispa fluffigt för hand i 1min. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Man ska se tydliga spår efter vispen. Ta bort från värmen och vispa med elvisp/assisten ytterligare några minuter tills marängen svalnat.
Spritsa på marängfrosting med rund tyll i toppformade spiraler, lämna nästan en centimeter runt kanten. Låt stelna i kylen.

Smält chokladen i mikron, tillsätt matoljan. Doppa varje cupcake i chokladen och låt stelna.

söndag 21 februari 2010

Macarons


Nu har jag äntligen tagit mig tid att prova göra macarons :) Man har ju sett dom lite överallt på andras bloggar så jag har varit så sugen! Jag valde att färga dom lite blåa och fylla med chokladtryffel smaksatt med 1tsk mint-arom.
För er som inte sett eller hört om dom tidigare, så är det en fransk maräng-aktig gobit :) supersmarriga!

Det här receptet har jag hittat på Åsas blogg ;)

150g fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g strösocker
150g strösocker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

Skålla mandeln och låt den torka, det tar ganska länge innan den torkar, så detta kan du göra långt i förväg. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Man behöver lite mer mandel än det som står i receptet. Sila mandeln så de stora bitarna försvinner och väg upp 150gram. Blanda sedan mandeln med siktat florsocker i en bunke.

Vispa upp 60gram äggvita till ett mjukt skum, tillsätt 35g strösocker under vispning. Om du har en köksassistent kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp. Blanda socker och vatten till sockerlag i en liten kastrull. Koka tills temperaturen når 118 grader.

Sänk farten på köksassistenten och häll i sockerlagen i marängsmeten. Det måste göras ganska snabbt så att inte sockerlagen stelnar. Vispa sedan marängen på medium/hög fart tills den kallnat, det tar ungefär 10-15min.

Rör i 60 gram äggvita i mandel- och florsockerblandningen. Tillsätt sen eventuellt valfri färg.

Vänd marängen i mandelblandningen och rör försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Mixa inte för mycket, smeten ska vara trögflytande.

Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut klickar på en plåt med bakplåtspapper. Smeten flyter ut lite efter ett tag och blir slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, så kan man slå plåten mot bordet några gånger så slätar de till sig.

Grädda ca 11min i mitten av ugnen. Dra av pappret med macaronsen från plåten, låt de sedan stå och svalna. Lossa dem från pappret och sätt ihop två och två med valfri fyllning.

Smörgåstårta


Min syster Elly fyllde 9år idag, så jag gjorde en smörgåstårta till de vuxna på kalaset :) Jag gjorde egen botten. Fyllde med skink- och äggfyllning. Jag själv tycker inte om smörgåstårta, men de som smaka tyckte det var gott iaf ;)

HallonTårta


Maria som fyllt 50år fick den här Hallontårtan av oss på filadelfia ;) Första gången jag gör gelé hemma, det funka bra! Köpte Gelésocker på ica och blanda 1dl pulver med 1dl vatten, kokade upp och la i lite färg och hällde sedan ut på bakplåtspapper som jag sen välte över hallonen.

Tårtbotten
Hallonsylt
Marsángrädde
Täckt med spritsad grädde och Hallon

Smörgåstårtbotten


På skolan använder vi det här receptet på The kaka när vi gör smörgåstårtbottnar. Det funkar riktigt bra! Receptet räcker till två formar på 34x24cm.

7dl vatten
100g jäst
2tsk salt
150g margarin
1dl vit sirap
20dl vetemjöl

Blanda 34grader varmt vatten med jästen. Häll i salt och sirap. Skär smöret i delar och lägg i. Tillsätt hälften av mjölet, kör igång assistenten, Tillsätt resten av mjölet medan den blandar. Låt degen vila 15min. Dela sedan degen i så stora bitar du behöver och kavla ca 8mm tjock och lägg i en fyrkantig form. Nagga och låt sedan jäsa i ca 40 min tills degen jäst upp till kanten. Grädda i 200grader till bottnen fått fin färg. Klappa lite på den så du känner om den är nog hård. Om den är mjuk så är den inte klar.

Det blir oftast över deg som man kan göra till The kakor :) Då Kavlar man degbitarna ca 2mm tjocka och låter sedan jäsa på plåt 20min. Grädda ca 8min.

tisdag 16 februari 2010

Semlor


Idag på Fettisdagen så har jag såklart gjort ett gäng mumsiga semlor! Det här receptet på semlor har jag fått av min monster Ingrid :) Riktigt goda blev dom! Sen så finns det ju många sätt att göra mandelfyllningen på, i skolan blandar vi mandelmassa och socker bara, och det tycker jag blir godast :)

16st semlor
50g jäst
75g margarin
3dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk hjortronsalt
1 ägg
0,75 dl strösocker
ca 10dl vetemjöl

Fyllning 1
150 mandelmassa
0,75dl socker
ca 3 msk vatten

Fyllning 2
Vispgrädde

Smula jästen i en bunke. Smält margarin och häll sedan ner mjölken, när den är ca 34grader så lös upp med jästen. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt vila i ca 40min. Dela sedan upp i 16 lika stora bitar, rundriv och sätt på 2 plåtar. Låt jäsa ca 30min. Grädda i 200grader ca 10min.

Blanda mandelfyllningen med vinge om du har köksassistent, annars går det bra med elvisp. När bullarna har svalnat, skär av ett tunt lock och fyll med fyllning 1. Vispa sedan grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra med florsocker.

tisdag 9 februari 2010

RosettTårta


Ihelgen fyllde min kompis Matilda år, så jag gjorde en tårta till henne! Hon gillar rosetter, så jag gjorde en fet rosett på tårtan ;) Gick precis stänga tårtkartongen! Jag har lärt mig av Edna på youtube hur man gör rosetter, tycker hon har så bra filmklipp, man lär sig ett å annat :)

Tårtbotten
Hallonsylt
Marsángrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
text och rosett i marsipan

onsdag 3 februari 2010

Café Centrum

I veckan började jag praktisera på Café Centrum i Älvsbyn! Riktigt kul :)) Vi har praktik i 10 veckor på tis-torsdagar! Så jag ska vara 8 veckor i älvsbyn, sen ska jag praktisera i Stockholm dom 2 sista veckorna, kommer bli riktigt kul! :) Tänkte bara visa lite vad vi pysslat på med idag, har gjort lite tårtor, bakelser, semlor och tekakor!

Grodbakelser

Maränger med Choklad på, Semlor

Chokladcrisp


När jag fikar på café och är sugen på något chokladigt så brukar jag ta en sån här godbit! Den finns på vissa caféer. Jag brukar göra dom hemma också ibland för dom är såå goda! Botten är vanlig Chokladbollssmet som man rullar till en boll och sen plattar ut till en rund platta. Sen doppar man undersidan och sidorna i smält mörk choklad och låter stelna. På ovansidan sätter man sen på Rice Krispies flingor blandat med ljus choklad. Smaskens!

Prinsesstårta


Alf har fyllt 50år och fick därför den här födelsedagstårtan av oss på Filadelfia församlingen :D Det blev en vanlig prinsesstårta som jag dekorerade med en orkidé som jag gjort i marsipan :)

Hallonsylt
Marsángrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
blomma och text i marsipan
vita streck och dekorkant i kristyr