söndag 21 februari 2010
Smörgåstårtbotten
På skolan använder vi det här receptet på The kaka när vi gör smörgåstårtbottnar. Det funkar riktigt bra! Receptet räcker till två formar på 34x24cm.
7dl vatten
100g jäst
2tsk salt
150g margarin
1dl vit sirap
20dl vetemjöl
Blanda 34grader varmt vatten med jästen. Häll i salt och sirap. Skär smöret i delar och lägg i. Tillsätt hälften av mjölet, kör igång assistenten, Tillsätt resten av mjölet medan den blandar. Låt degen vila 15min. Dela sedan degen i så stora bitar du behöver och kavla ca 8mm tjock och lägg i en fyrkantig form. Nagga och låt sedan jäsa i ca 40 min tills degen jäst upp till kanten. Grädda i 200grader till bottnen fått fin färg. Klappa lite på den så du känner om den är nog hård. Om den är mjuk så är den inte klar.
Det blir oftast över deg som man kan göra till The kakor :) Då Kavlar man degbitarna ca 2mm tjocka och låter sedan jäsa på plåt 20min. Grädda ca 8min.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Delar ni på den sen eller gör ni 3 sådana till en tårta?
SvaraRaderaJajjemän, vi delar den på 3! :)
SvaraRaderaOkej! Blev lite rädd för jag ska göra 3-4 tårtor. Hade blivit många bottnar annars ;)Tack för att du delar med dig av receptet :)
SvaraRaderaJaha oj, vad roligt, lycka till med det! :)
SvaraRaderaRäcker det receptet till flera bottnar?
SvaraRaderaJa, det beror på hur hur stor form du använder, halva receptet alltså på 3,5dl vatten, blir perfekt till en form på 34x24cm :)
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaBlir det så pass mycket att degen täcker en långpanna?
Hej! Jajjemän, halva receptet passar perfekt till en form på 34x24 cm. Så det hår receptet borde räcka helt klart :)
SvaraRaderaTAck för receptet, ska prova det nu!
SvaraRaderaHej! Underbar blogg du har, har följt den en tid nu redan :)
SvaraRaderaFör hur många pers e en långpanna åt? Ja ska laga till 25 pers, men e osäker på mängd som går åt..
Hej! :) tack, va roligt att höra!
SvaraRaderavet du vilket mått din långpanna har?
vi brukar göra smörgåstårta efter de här måtten.
10bitar = 26cm längd x 30cm
12 bitar = 31cm x 30
14bitar = 36cm x 30
16bitar = 41cm x 30
18bitar = 46cm x 30
20 bitar = 51cm x 30
22 bitar = 56cm x 30
24 bitar = 61cm x 30
Prova mäta långpannan nu, kom fram till ungefär 40x30 (+ -) :P
SvaraRaderaSå då borde ja kanske laga 2? D låter som extremt mycke smörgåstårta XD Men å andra sidan vill man inte laga för lite heller..
Har du en liknande tabell på kakbitar å? Altså hur många bitar pr kaka? :)
Ja, 1 ½ långpanna borde ju räcka då :)
SvaraRaderaMenar du tabell för tårtstorlekar eller? :)
En tabell för bitar pr tårtstorlekar :P
SvaraRaderaTyp hur många bitar av en 15cm rund tårta?
Hej skulle gärna prova pà att baka smörgàstàrta, men problemet är att jag bor i Frankrike och hittar ingen sirap. Kan man använda strösocker istället och i sà fall hur mycket?
SvaraRaderaMan brukar kunna använda honung istället för sirap. Det gör jag ofta, Evs
Raderakan jag göra bottnen i en springform? ska degen isf jäsa hela vägen upp till kanten endå?
SvaraRaderaJo absolut går det göra i springform. Det beror ju på hur hög botten du vill ha, men om du vill att den ska jäsa ända upp till kanten måste du nog kavla den lite tjockare än 8mm.
SvaraRaderaHittade ditt recept nu och tänkte pröva :-)men undrar om man kanske kan byta ut vatten mot mjölk och vetemjöl mot typ rågsikt? För då blir det väl lite mörkare bröd? Ska den gräddas i mitten av ugnen. Ska göra i en springform tänkte jag mvh Linda
SvaraRaderaJo, det kan du göra, men degen blir ju lite tyngre med mjölk så jäsningstiden kanske blir längre. Och eftersom det inte är lika mycket gluten i rågsikt som vetemjöl kanske det blir lite mer kompakt. Men det är ju bara testa :)
SvaraRaderaBakade nyss smörgåstårtbotten efter detta recept, men halverade mängden jäst till 50g. Blev helt perfekt!
SvaraRadera