söndag 27 december 2009

Buttercream

Det här receptet på smörkräm har jag hittat hos Edna :) Hon är så duktig och gör så fina saker som hon visar på youtube. Det är däremot väldigt svårt att översätta hennes recept till svenska, eftersom solid high ratio shortening = Fast matfett med hög fetthalt, och det finns inte likadant här som i Usa. Jag har inte hittat något bra motsvarande iaf. Ni får gärna säga till om ni har något bra förslag :) Jag provade iaf att använda kokosfett. Och det funkade, men kokosfettet ville inte blanda ut sig och bli till en jämn kräm med smöret, det blev klumpar som jag var tvungen arbeta ut sen med en spateln ganska länge. Jag har använt den här smörkrämen när jag täckt den här tårtan.

Edna har ett bra klipp här, där hon visar hur hon blandar sin smörkräm. Hon har även ett klipp där hon visar jättebra hur hon täcker tårtan med smörkräm.


Här är receptet iaf :)

114g kokosfett
114g osaltat rumstempererat smör
1 msk merengue powder, äggvitepulver
1 tsk vanilla extract, använd helt genomskinlig essens om du vill ha en vit smörkräm.
2msk mjölk
9,6dl florsocker (siktat 10gånger)

Kör kokosfett och smör med vinge (platt visp), om man använder visp så får man luftbubblor i smörkrämen, det blir inte lika snyggt när man ska täcka tårtan.

Tillsätt vanilj, mjölk och äggpulver. Tillsätt florsocker gradvis, en deciliter i taget, på låg hastighet. Kom ihåg att skrapa sidorna på skålen ofta. Övervispa inte, då blir det luftbubblor i smörkrämen.

Om man vill ha tunnare konsistens tillsätter man ca 2msk mjölk/vit sirap/vatten.

Om man vill ha riktigt vit smörkräm, byter man ut smöret mot kokosfett och tillsätter en halv matsked ofärgad smör extract. Tillsätt upp till 4msk mjölk/sirap/vatten.

Täck över skålen tills du ska använda smörkrämen. Om man förvarar smörkrämen i en lufttät behållare så håller den sig fräsch i 2 veckor.

För att få bäst resultat, använd så hög fetthalt på fettet som möjligt. Annars blir den torr och klumpig.

När du ska täcka tårtan, spackla först ett lager smörkräm för att "låsa in" smulorna, så kallat "crumb coat-lager". Sätt sedan tårtan i frysen en stund så det blir lättare att täcka den. Sen kan man se jättebra instruktioner här hur Edna täcker sin tårta ;)

GodisMonster Tårta


Jag har sett många som gjort Ahlgrensbilar-fyllning i sina tårtor, så jag blev sugen på att testa :) Jag tyckte det blev gott, men väldigt väldigt sött, man måste nog ha nått som bryter av det söta för att det ska bli riktigt gott :) Jag använde min grästyll för att göra monstrets lurviga face!

Tårtbotten
Godisfluff gjort på Ahlgrensbilar
Täckt med spritsad buttercream
Ögon och mun i marsipan

5-vånings ställning


Den här ställningen köpte jag på shoppingbutiken.se för 550kr :) Riktigt fin för sitt pris! Den har jag använt till bland annat den här tårtan.

lördag 26 december 2009

Gräddtårta


Min mormor beställde en gräddtårta av mig idag till hennes middagsbjudning ;) Jättekul för mig, för då fick jag tillfälle att testa spitsa lite voulanger!

Tårtbotten
Hallonsylt
Hallon
Marsángrädde
Spritsade kanter i rosafärgad vispgrädde
Vit kant i vispgrädde
Rosor och blad i marsipan

Voulangerna på kanterna har jag spritsat med lövtyll nr 67 från kakburken.se :)

fredag 25 december 2009

FiskeTårta


Min farbror fyller på Julafton! Så jag gjorde en tårta som jag tog med på julfesten ;) Ett av hans största intressen är fiske, så det fick bli temat på tårtan. Premiär använde min grästyll! mycket nice. Allt på tårtan är ätbart förutom fiskespöt. Fyllningen fick bli aftereight och päron eftersom han gillar de ;)

ChokladTårtbotten
Aftereightmousse
Päronbitar
Spacklad med smörkräm smaksatt med mörkchoklad
täckt med marsipan
blommor&gubbe i marsipan, gräs i kristyr

Christmas 09


Jag gjorde en liten jultårta till familjen! :) Prinsesstårta, för det är så gott! Jag använde äntligen en av mina bladtyllar när jag gjorde löven till blommorna, det är riktigt kul å spritsa löv tycker jag, det är roligt att spritsa över huvudtaget :) love it! När man ska använda samma kristyr med olika tyllar så är det jättesmidigt att ha en koppling så man slipper tömma spritspåsen för att byta tyll, så det har jag köpt på kakburken.se ;) Texten spritsade jag med tyll 3 från kakburken.

PS. Jag premiär använde min Kenwood när jag vispade grädden till den här tårtan ;) gick galant!

Kenwood KM266


Julen var riktigt trevlig och rolig som vanligt! :) Iår hade jag önskat mig en köksassistent, som jag fick! Precis den jag ville ha, Kenwood KM266. Den är superbra och har jättemånga funktioner! Den har ballongvisp, degkrok, vinge, mixer, köttkvarn, rivskål, råsaftscentrifug och citruspress. Så den är verkligen perfekt för mig :) Det blir mycket mycket bak framöver med den här ;) love it!

onsdag 23 december 2009

Biskvier


Idag har det blivit lite julbak här hemma, Jag har gjort biskvier och mamma har gjort Mjukkaka, mums! Det här blir mitt sista inlägg före jul, så God Jul på er alla! :) Här får ni ett recept på biskvier också ;)

Biskvibotten ca 20st:
200g mandelmassa
100g socker (ca 1,25dl)
60g äggvita (ca 2ägg)

Sätt ugnen på 175grader. Kör mandelmassan med vinge om du har köksassistent, annars går det bra med elvisp. Tillsätt sockret och tillsätt sedan äggvitorna lite i taget. Spritsa bottnarna på bakplåtspapper med en rund tyll. Om du gör små biskvier som väger ca 8g så blir det 35st, normalstora bottnar ska väga 15g, då blir det ca 20st. Grädda i 13min.

Fyll biskvierna med valfri smörkräm, jag använde smörkräm smaksatt med mörk choklad.

Doppa sedan biskvierna i choklad:
100g mörk choklad
25g kokosfett

lördag 12 december 2009

Kladdkaksmuffins


Till cafét på kyrkan ikväll gjorde jag dessa kladdkaksmuffins :D Skitgoda! Det är samma smet som i vanlig Kladdkaka. En sats blir ca 12 muffins. Sen när man tar ut dom ur ugnen kan man lägga dit en bit choklad, vit eller mörk eller vilken smak man vill, då blir dom lite lyxigare :) Gjorde även rulltårta till cafét!

söndag 6 december 2009

Chocolate & Mint luxury

När jag fikade på Prinsesskonditoriet i Örebro hade dom sånna här gobitar! Så nu ihelgen vart jag sugen på att göra dom. Det är Mazarinbotten som jag doppat i smält choklad. Uppe på den har jag spritsat chokladtryffel och i mitten är det en klick kristyr med mintsmak.

Täckt med:
200g smält mörkchoklad
25g smält kokosfett

Kristyr:
0,25dl vatten
3dl florsocker
1,5 tsk pepparmintsarom

Botten har jag gjort i en sån här rund mazarinkapsel.

lördag 5 december 2009

Moussetårta


Min kusin Louise har varit bortrest i USA 2,5 månad! Nu i veckan kom hon hem till Sverige så jag gjorde den här välkomsttårtan åt henne :) Det är 2 stycken kladdkaksbottnar som jag fyllt med Ekströms chokladmousse, mums!

Kladdkaka


Kladdkaka är en riktig favorit ;) Perfekt när man är sugen på nått sött och chokladigt. Passar även skitbra till vaniljglass!

100g margarin
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet, ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt kakaon, vaniljsockret och strösockret och rör till en smet. Tillsätt sedan äggen och rör om, tillsätt sist mjölet och häll i en smord form. Grädda ca 18min.

Mazariner


Jag köpte mazarinkapslar i veckan, så det blev att göra mazariner ihelgen ;)
Mazariner gör man med mördeg, mazarinfyllning och kristyr.

Kavla först ut Mördeg och täck mazarinkapselns botten.
Fyll sen med Mazarinfyllning.

Grädda i 175grader ca 16 min. Stryk sen över ett lager
kristyr:

0,25dl vatten
3dl florsocker

Mazarinbotten

Mazarinbotten används som fyllning i mazariner, och kan användas som botten i olika gobitar. Det här receptet använder vi i skolan.

Det blir 1kg smet som räcker till ca 35 mazariner.

500g mandelmassa
250g rumsvarmt smör
6st ägg
0,25dl mjöl

kör mandelmassan med vinge om du har köksassistent, annars går det med elvisp. Tillsätt smöret lite i taget under omrörning. Tillsätt sedan äggen ett i taget, tillsätt sist mjölet. Fyll mazarinkapslarna och grädda i 175grader i ca 16min.

Mördeg


Mördeg är en deg som kan användas bland annat som pajdeg. Den används även i mazariner. Man kan smaksätta degen på olika sätt med t ex kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära osv. Här är ett grundrecept på mördeg:

Det blir 600g deg och räcker till ca 30 mazariner.

1,25dl socker
200g margarin
1ägg
5,5dl vetemjöl
0,5 tsk hjortonsalt

Blanda alla ingredienser direkt med vinge om du har köksassistent. Annars går det bra med elvisp, då går de lättare om du har rumsvarmt smör. Börja vispa smöret, blanda de torra ingredienserna och tillsätt lite i taget så vispen orkar, när du tillsatt hälften så häller du i ägget, fortsätt sen hälla i det torra lite i taget. När du fått det till en deg, plasta in den i en bunke och låt vila under natten innan du använder den. När du sen ska använda den så måste du knåda den mjuk. Kavla sen degen 3-3,5 mm tjock och använd till det du vill.

torsdag 3 december 2009

Skolan!


Idag på skolan fick jag göra 5 tårtor som var beställda :) 2 prinsesstårtor, 1 operatårta, 1 gräddtårta och 1 Cardinal. Hann inte fota alla eftersom de hann bli hämtade. Men det var riktigt kul att göra iaf. Spritsade om grädden typ 3 gånger på gräddtårtan innan jag blev nöjd, men det är bra med lite träning ^^