söndag 31 maj 2009
MorsdagsTårta
Gjorde en tårta till min mamma idag! hon fick en Amerikansk chokladtårta :) gjorde inte riktigt som man skulle göra med dekorationerna, spritsade bara med vispgrädde, men det blev ju bra ändå. Mamma blev glad och tyckte den var jättegod :)
Amerikansk chokladtårta
Det här receptet har jag fått av Amanda! En riktigt god tårta :)
Botten
0,75dl vatten
3dl mjöl
2dl socker
en skvätt ljus sirap
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
3 ägg
Gör 2 stycken bottnar av de här receptet.
Blanda allt och grädda i en form med ca 24cm i diameter. Grädda i 175grader i 30-35min. Låt kakan svalna och dela den sen i 2 delar.
Fyllning/Frosting
8dl florsocker
400g färskost
0,5 dl kakao
1,5dl jornötssmör
Blanda ihop till en jämn smet och låt stå i kylen en stund.
Bred sen fyllningen mellan varje tårtlager och täck tårtan med den.
Dekoration
lite vispgrädde
kakao
resterna från fyllningen
Cashewnötter
blanda det och sprita fint på tårtan! lägg ut cashewnötterna där de passar.
Botten
0,75dl vatten
3dl mjöl
2dl socker
en skvätt ljus sirap
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
3 ägg
Gör 2 stycken bottnar av de här receptet.
Blanda allt och grädda i en form med ca 24cm i diameter. Grädda i 175grader i 30-35min. Låt kakan svalna och dela den sen i 2 delar.
Fyllning/Frosting
8dl florsocker
400g färskost
0,5 dl kakao
1,5dl jornötssmör
Blanda ihop till en jämn smet och låt stå i kylen en stund.
Bred sen fyllningen mellan varje tårtlager och täck tårtan med den.
Dekoration
lite vispgrädde
kakao
resterna från fyllningen
Cashewnötter
blanda det och sprita fint på tårtan! lägg ut cashewnötterna där de passar.
lördag 30 maj 2009
Stor Prinsesstårta
Idag fyllde min bror 19år, så jag passade på att öva göra den stora tårtan! Den är 40cm i diameter, gode så maffig :) behövde ca 600g marsipan för att täcka den. Och ungefär 1,7 liter grädde för att fylla den. Rosorna är sprayade med röd ätbar färg som jag köpt på kakburken. Rosorna var vita från början, så den funkade ju riktigt bra.
Tårtbotten
Hallonsylt
Hallon-grädde
vispgrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
Etiketter:
Födelsedagstårtor,
Prinsesstårtor,
Övningstårtor
söndag 24 maj 2009
Marsipan vs Sugarpaste
Jag beställde extra vit marsipan från kakburken i veckan, för att jämföra skillnaden mellan den och sugarpasten. Marsipanen var då alldeles nog vit tyckte både jag och Linn & Tomas.
Sen så gjorde jag ett gulligt brudpar till en av tårtorna som jag tycker speglar dem väldigt bra ;) haha.
Skogsbärsmousse från kakburken
Spacklade med vispgrädde
Spritsade kanter i kristyr
Ultimata Tårtan
Tomas beskrev hur fyllningen på den ultimata tårtan skulle vara, så jag slängde ihop en sån! Men han verka inte riktigt nöjd, utan trodde det skulle varit godare utan chokladtryffel :) så jag får väl prova göra en sån nån gång. På tårtan gjorde jag en liten Hortensia bukett, tyckte den blev lite söt :)
Hallon, blåbär, vispgrädde
Banan, vispgrädde
Spacklad med vispgrädde
Täckt med marsipan från kakburken.se
Hortensiablommor i sugarpaste
kantblommor i marsipan
köpta silverkulor
tisdag 19 maj 2009
Chocolate Cupcakes
Testade göra de här cupcakesen idag, vart smarriga :) De är spritsade med vit chokladfrosting. Gott och mäktigt, man blir mätt efter någon tugga typ! :)) De gröna blommorna är gjorda i marsipan.
4dl mjöl
1tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 krm salt
1,5dl kakao
125g smör
2dl socker
2 ägg
1,75dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
100g mörk choklad
1tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 krm salt
1,5dl kakao
125g smör
2dl socker
2 ägg
1,75dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
100g mörk choklad
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna. Blanda ner ägg och mjölk i smöret, och rör sen ner de torra ingredienserna. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt eller i alluminium formar och klicka sen ut smeten. Det blir ca 20st. Grädda i 180grader i ca 17min.
Vit Chokladfrosting
Det här receptet på frosting är taget ur boken A piece of cake, men jag har gjort om det litegran. Den är väldigt enkel att göra och smakar väldigt gott :) Anledningen varför jag gjort om receptet var för att jag tyckte den var lite för syrlig, så jag tillsatte mer choklad och florsocker. Den här mängden räcker till ungefär 12 cupcakes:
300g vit choklad
200g färskost
300g vit choklad
200g färskost
1dl florsocker
smält chokladen, låt den svalna en aning. Blanda med färskosten och florsockret. Bred på eller spritsa på cupcakesen.
smält chokladen, låt den svalna en aning. Blanda med färskosten och florsockret. Bred på eller spritsa på cupcakesen.
Chocolate chip Muffin
Hittade det här receptet på heavenlycupcake's blogg, var tvungen att testa det ;) dom blev riktigt goda och saftiga!
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3dl socker
200g smör
2 ägg
2dl mjölk
150g choklad, grovt hackad
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och vispa det lätt med ägg och mjölk i en annan bunke. Häll äggsmeten över de torra ingredienserna och rör så att allt blandas. Häll i den hackade chokladen och rör om. Fyll muffinsformarna och grädda i 180grader, ca 25 min. Det blir ungefär 10-15st muffins beroende på hur stora formar man har.
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3dl socker
200g smör
2 ägg
2dl mjölk
150g choklad, grovt hackad
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och vispa det lätt med ägg och mjölk i en annan bunke. Häll äggsmeten över de torra ingredienserna och rör så att allt blandas. Häll i den hackade chokladen och rör om. Fyll muffinsformarna och grädda i 180grader, ca 25 min. Det blir ungefär 10-15st muffins beroende på hur stora formar man har.
söndag 17 maj 2009
Prinsesstårta
Idag blev jag sugen på att träna spritsa lite draperingar, så jag gjorde en liten prinsesstårta :)
Jag tror nog inte att det finns någon godare tårta än vanlig prinsesstårta, dom är oslagbart goda! det var däremot väldigt svårt att spritsa draperingar tycker jag, det ska jag öva mera på!
hallonsylt
Ekströms Marsán
Grädde
Spacklad med grädde
täckt med marsipan
löv i sugarpaste
spristade draperingar i kristyr
MoppeTårta
Till Isak som fyllt 16år gjorde jag den här tårtan ^^ Försökte göra en moppe som såg ut som hans! och han tyckte det liknade den på pricken. haha.
Ekströms chokladmousse
Ekströms hallonmousse
Spacklad med mjuk smörkräm
Täckt med marsipan
Text i kristyr
lördag 9 maj 2009
Gräddtårta med Hjärtan
Den här söta tårtan gjorde jag till min farfar som fyllde år i tisdags. Fick prova min nya kanttyll, prova göra ganache och de gulliga hjärtana för första gången. Det var kul :)
Marsán-grädde
Hallonmousse
Hjärtan och prickar i vit och mörk choklad
Hjärtana gjorde jag genom att smälta choklad och fylla i den här isformen som jag köpt på lagerhaus, blev jätteglad att det fungerade!
Ganache
Ganache (tryffel)* är en blandning av grädde och choklad som man kan använda till att fylla eller glasera tårtor och chokladpraliner.
Ganachen kan även vara smaksatt med t ex kaffe, fruktpuré, honung och likör.
Man kan även tillsätta glukos i ganachen för att den inte ska grynas. Glukosen gör så att massan blir smidig, blank och fast.
Man kan även tillsätta osaltat smör, som gör massan mjuk och smidig.
Mängden grädde/choklad varierar, men vanligast är 1dl grädde och 100g choklad. För tjockare kräm kan man ha mindre grädde.
Ganache gör man genom att hetta upp grädden tills den kokar, och hälla över chokladen så den smälter.
Man kan lägga till en klick smör, så blir ganachen vackert glansig. Vill man ha den som fyllning kan man låta den svalna och sen vispa upp den så den blir lite fluffig.
Ganachen kan även vara smaksatt med t ex kaffe, fruktpuré, honung och likör.
Man kan även tillsätta glukos i ganachen för att den inte ska grynas. Glukosen gör så att massan blir smidig, blank och fast.
Man kan även tillsätta osaltat smör, som gör massan mjuk och smidig.
Mängden grädde/choklad varierar, men vanligast är 1dl grädde och 100g choklad. För tjockare kräm kan man ha mindre grädde.
Ganache gör man genom att hetta upp grädden tills den kokar, och hälla över chokladen så den smälter.
Man kan lägga till en klick smör, så blir ganachen vackert glansig. Vill man ha den som fyllning kan man låta den svalna och sen vispa upp den så den blir lite fluffig.
Till Ganache som man ska ha som fyllning kan man ha vilken choklad som helst, men om man ska täcka tårtor så passar det bäst med mörk choklad som stelnar bäst.
För att täcka en tårta på ca 24cm i diameter kan man göra en ganache med den här mängden:
125g choklad
1dl grädde
ev 25g vit sirap/glukos
* I Frankrike och Schweiz heter massan ganache (canache), men i Tyskland och Skandinavien heter det tryffel.
125g choklad
1dl grädde
ev 25g vit sirap/glukos
* I Frankrike och Schweiz heter massan ganache (canache), men i Tyskland och Skandinavien heter det tryffel.
Amerikanska Chokladmuffins
Använde även mina nya muffinsformar jag köpt på lagerhaus :)
4dl vetemjöl
1,75dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1dl kakao
100g grovhackad mörk choklad
1 ägg
3dl mjölk
1dl olja
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao. Tillsätt chokladhacket. Vispa ihop ägg, olja och mjölk i cirka 1min. Rör sedan ner i mjölblandningen. Fördela smeten i muffinsformar i en muffinsplåt för 12 muffins. Grädda 20-23min mitt i ugnen.
Tips: För dom som inte har en muffinsplåt, som jag, är det smart att ha dubbla muffinsformar eller aluminiumformar utanpå, för att muffinsarna ska få en fin form. Här ser ni hur formen ser ut med och utan aluminiumform.
Grundrecept Muffins
Provade det här Grundreceptet på muffins som jag hittade på någon hemsida. De går göra precis som det står på receptet, men det går även kombinera på lite olika sätt beroende på vilken smak man vill ha. Jag provade med Hallon, blåbär och kakao i. Dom blev goda, jättegott med ett glas mjölk till!
50g smör
1,25dl socker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
1,25dl mjölk
4dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker så det blir vitt och pösigt. Tillsätt ägget, vaniljsockret och mjölken. Blanda mjölet och bakpulvret och rör sen ner det i smeten. Fördela smeten i muffinsformar, ungefär 20st. Grädda i mitten av ugnen i 20min.
Matmuffins
Till mitt projektarbete på svenskan jobbar jag om olika cupcakes och muffins, så provar jag lite olika muffinsrecept. Jag hittade receptet på de här skink- och ostmuffinsarna på Ica's hemsida. Dom blev faktiskt riktigt goda, och passade perfekt till kvällsfika. På grundreceptet så skulle man ha 300g broccoli i, men jag böt ut det mot en paprika.
100g rökt skinka
1 paprika
8dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk socker
100g margarin
4dl filmjölk
2dl riven ost
Skär skinkan och paprikan i små tärningar. Blanda samman mjöl, bakpulver, kryddor, socker och matfettet, gärna med en matberedare. Tillsätt filmjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Rör i skinka och paprika. Fördela smeten i formar, strö över osten. Grädda mitt i ugnen i 225grader i ca 15min.
söndag 3 maj 2009
ChokladmousseTårta
Till Louise som fyller 20år på måndag gjorde jag den här tårtan. Fyllde den med två olika chokladmousser. provade göra chokladmousse av daim, och det funkade riktigt bra, men den hade gärna kunnat smaka lite sötare.
Tårtbotten
Chokladmousse gjord på mörkchoklad
Chokladmousse gjord på daim
spacklad med mjuk smörkräm
täckt med sugarpaste
blommor i sugarpaste
spritsade siffror och kant i kristyr
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)