söndag 21 februari 2010

Smörgåstårtbotten


På skolan använder vi det här receptet på The kaka när vi gör smörgåstårtbottnar. Det funkar riktigt bra! Receptet räcker till två formar på 34x24cm.

7dl vatten
100g jäst
2tsk salt
150g margarin
1dl vit sirap
20dl vetemjöl

Blanda 34grader varmt vatten med jästen. Häll i salt och sirap. Skär smöret i delar och lägg i. Tillsätt hälften av mjölet, kör igång assistenten, Tillsätt resten av mjölet medan den blandar. Låt degen vila 15min. Dela sedan degen i så stora bitar du behöver och kavla ca 8mm tjock och lägg i en fyrkantig form. Nagga och låt sedan jäsa i ca 40 min tills degen jäst upp till kanten. Grädda i 200grader till bottnen fått fin färg. Klappa lite på den så du känner om den är nog hård. Om den är mjuk så är den inte klar.

Det blir oftast över deg som man kan göra till The kakor :) Då Kavlar man degbitarna ca 2mm tjocka och låter sedan jäsa på plåt 20min. Grädda ca 8min.

20 kommentarer:

  1. Delar ni på den sen eller gör ni 3 sådana till en tårta?

    SvaraRadera
  2. Jajjemän, vi delar den på 3! :)

    SvaraRadera
  3. Okej! Blev lite rädd för jag ska göra 3-4 tårtor. Hade blivit många bottnar annars ;)Tack för att du delar med dig av receptet :)

    SvaraRadera
  4. Jaha oj, vad roligt, lycka till med det! :)

    SvaraRadera
  5. Räcker det receptet till flera bottnar?

    SvaraRadera
  6. Ja, det beror på hur hur stor form du använder, halva receptet alltså på 3,5dl vatten, blir perfekt till en form på 34x24cm :)

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Blir det så pass mycket att degen täcker en långpanna?

    SvaraRadera
  8. Hej! Jajjemän, halva receptet passar perfekt till en form på 34x24 cm. Så det hår receptet borde räcka helt klart :)

    SvaraRadera
  9. TAck för receptet, ska prova det nu!

    SvaraRadera
  10. Hej! Underbar blogg du har, har följt den en tid nu redan :)
    För hur många pers e en långpanna åt? Ja ska laga till 25 pers, men e osäker på mängd som går åt..

    SvaraRadera
  11. Hej! :) tack, va roligt att höra!
    vet du vilket mått din långpanna har?
    vi brukar göra smörgåstårta efter de här måtten.
    10bitar = 26cm längd x 30cm
    12 bitar = 31cm x 30
    14bitar = 36cm x 30
    16bitar = 41cm x 30
    18bitar = 46cm x 30
    20 bitar = 51cm x 30
    22 bitar = 56cm x 30
    24 bitar = 61cm x 30

    SvaraRadera
  12. Prova mäta långpannan nu, kom fram till ungefär 40x30 (+ -) :P
    Så då borde ja kanske laga 2? D låter som extremt mycke smörgåstårta XD Men å andra sidan vill man inte laga för lite heller..

    Har du en liknande tabell på kakbitar å? Altså hur många bitar pr kaka? :)

    SvaraRadera
  13. Ja, 1 ½ långpanna borde ju räcka då :)
    Menar du tabell för tårtstorlekar eller? :)

    SvaraRadera
  14. En tabell för bitar pr tårtstorlekar :P
    Typ hur många bitar av en 15cm rund tårta?

    SvaraRadera
  15. Hej skulle gärna prova pà att baka smörgàstàrta, men problemet är att jag bor i Frankrike och hittar ingen sirap. Kan man använda strösocker istället och i sà fall hur mycket?

    SvaraRadera
  16. kan jag göra bottnen i en springform? ska degen isf jäsa hela vägen upp till kanten endå?

    SvaraRadera
  17. Jo absolut går det göra i springform. Det beror ju på hur hög botten du vill ha, men om du vill att den ska jäsa ända upp till kanten måste du nog kavla den lite tjockare än 8mm.

    SvaraRadera
  18. Hittade ditt recept nu och tänkte pröva :-)men undrar om man kanske kan byta ut vatten mot mjölk och vetemjöl mot typ rågsikt? För då blir det väl lite mörkare bröd? Ska den gräddas i mitten av ugnen. Ska göra i en springform tänkte jag mvh Linda

    SvaraRadera
  19. Jo, det kan du göra, men degen blir ju lite tyngre med mjölk så jäsningstiden kanske blir längre. Och eftersom det inte är lika mycket gluten i rågsikt som vetemjöl kanske det blir lite mer kompakt. Men det är ju bara testa :)

    SvaraRadera
  20. Bakade nyss smörgåstårtbotten efter detta recept, men halverade mängden jäst till 50g. Blev helt perfekt!

    SvaraRadera