onsdag 24 december 2014

Födelsedags tårta


Denna tårta gjorde jag till Turanas dotten Gunel som blivit 2år! Fick skriva på Azeriska ;)
Hon ville ha en prinsesstårta med rosa detaljer!

Hallonsylt
Krämgrädde
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Rosetter i marsipan
Spritsat i kristyr

tisdag 2 december 2014

Pepparkaks Cupcakes

Nu är det ju julsmaker som gäller, så jag testade göra pepparkakscupcakes ihelgen, och det blev ju rätt gott ;) På dem försökte jag spritsa rosor med vit chokladfrosting, inte så superenkelt, men de här på bilden är dem som blev finast :P

Ca 16 st cupcakes

100 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3,5 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk kardemumma
0,5 tsk ingefära
1 dl mjölk
1 dl fil

Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten i omgångar, varvat med mjölk&fil. Sätt papperformar i muffinsplåt och fyll 3/4. Grädda 17-18 min i 175grader. Låt svalna, spritsa på frosting.

lördag 22 november 2014

Pepparkakscheesecake

Såg detta recept på någon recept hemsida nyligen, och blev så sugen på att testa! Den var jättegod tyckte jag :) Perfekt smak av vit choklad och pepparkaka.

Botten
50g digestivekex
200g pepparkakor
90g smält smör

Mixa kakorna i matberedare, tillsätt smör. Tryck ut i en form på 24cm i diameter. Grädda i 180grader ca 10min. Låt kallna

Fyllning
150g vit choklad, smält
200g philadelfiaost
3 dl vispgrädde, vispad
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor

Smält chokladen, låt svalna lite. Vispa samman med philadelfiaosten. Vispa grädden, tillsätt chokladblandningen. Tillsätt äggulor, florsocker (siktat), vaniljsocker. Vispa äggvitorna, vänd ner i smeten. Bred ut i formen, låt stå i frysen ca 2 h. Pudra ev. med kakao eller kanel.

S'mores Pie

I månadens Coop tidning fanns detta recept av Roy Fares.
Kände att jag var tvungen testa, och det blev gott :) men väldigt mäktig chokladsmak! Så det räckte med en liten bit ;)

Pajbotten
100g smör
200g digestivekex (15st)
30g socker (2msk)

Sätt ugnen på 180grader. Mixa kexen i matberedare, blanda med sockret. Smält smöret och tillsätt i blandningen. Tryck ut i en pajform ca 21-22cm i diameter. Grädda i 10 min, låt svalna.

Chokladtryffel
300g mörk choklad
350g vispgrädde (3,5dl)
20 minimarshmallows (1dl)

Bryt chokladen i bitar, lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör ut till en slät smet. Låt svalna något. Häll hälften av tryffeln i pajskalet. Strö över marshmallowsen och låt stå i frys tills tryffeln har stelnat. Häll sedan resterande tryffel. Låt den stå i kyl/frys tills tryffeln stelnat.

Italiensk maräng
130g äggvita (4st)
75g vatten (0,75dl)
210g socker (2,5dl)

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Koka vatten och socker till 121 grader. Häll direkt i en tunn stråle sockerlagen i bunken med äggvitorna, samtidigt som du vispar. Vispa sedan tills marängen svalnat, ca 10min. Fördela marängen jämnt över pajen, eller spritsa. Bränn av med en gasbrännare.

onsdag 19 november 2014

Crème Brûlée

I helgen testade jag göra Crème Brûlée för första gången, och det blev riktigt gott! ;) Man ska grädda dem på väldigt låg temperatur så dem blir krämiga och goda, ugnen får inte uppnå 100grader, utan ska ligga på 95grader. Vi åt upp dom bara som dom är, men det hade passat väldigt bra med något syrligt till, tex hallon! :)

Receptet hittade jag på nätet, det är från Leila!

6 formar/portioner

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 äggulor
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 95 grader. Vispa samman alla ingredienser. Fyll smeten i portionsugnsformar och ställ dem på en plåt. Grädda i ugnen ca 2h. Kyl dem kylskåpskalla (ca 3-4h). Strö över ett tunt lager socker, och bränn av med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen på grillvärme 250grader.

Bröllopstårta


Den 25 oktober gifte sig min bror Frank med Sara! Detta blev min bröllopspresent till dom ;)
De hade önskat sig en tårta med ljusa bottnar, aprikossylt, vaniljkräm och grädde! Så det blev en ganska så söt tårta i smaken, men god ;)



Aprikossylt
Vaniljkräm
Krämgrädde
Spacklad med smörkräm
Täckt med marsipan
Rosor och blad i marsipan
Spritsade kanter i kristyr



Vackraste paret ;)

söndag 13 juli 2014

Akut Bröllopstårta ;)

 Fick ett samtal fredagkväll om att ett brudpars tårta gått sönder, och undrade om jag kunde hjälpa till med en tårta till dagen därpå! Kändes nästan lite omöjligt med den lilla tiden, men jag kände medlidande till brudparet, så jag bestämde mig för att göra ett försök :)

Chokladtårtbotten
Kockens chokladmousse
Vispgrädde-vaniljkräm-färska jordgubbar
Täckt och spritsad med vit chokladfrosting
Detta är nog en av dem bröllopstårtor jag blivit minst nöjd med.. det är verkligen inte lätt att göra tårta i 28graders värme ;)

Tanken var att det skulle vara stark lila färg nertill, och ljusare lila längre upp. Men Frostingen blev så lös av färgen, så jag var tvungen att göra en ny sats med mindre färg. Men man kan se på spritsningen att den är lösast längst ner och mera fast upptill.

Och eftersom bottnarna var så färska, var det svårt att få en rak och stabil tårta. Normalt brukar jag ha bottnarna i frysen någon dag innan jag gör tårtan. Bilderna jag tagit är tårtans "finaste" sida. Annars var den lite sned..

Men hursomhelst var brudparet nöjda att ha fått sig en tårta och tyckte den var god! Så det kändes skönt trots allt :)

Prinsesstårta

Denna tårta gjorde jag till min man som fyllde år den 7 juli ;)

Tårtbotten
Hallonsylt
Krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
rosor i marsipan
spritsat i kristyr

tisdag 10 juni 2014

Super-dad tårta

Den här tårtan gjorde jag till min pappa som fyllde 52år i söndags! Han är verkligen en super-dad ;) Bättre pappa kan man inte få. Han finns alltid där och ställer alltid upp, han är en riktig hjälte ;)

Sen så är han en multi-worker, så jag visste inte om jag skulle dekorera tårtan med brandmanstema - sjukskötersketema - politikertema.. så jag valde att sätta dit detta märke istället ;)
 
Tårtbotten
Hallonsylt
Krämgrädde
Hallonbär
Krämgrädde
spacklad med grädde
täckt med marsipan
Dekorationer i marsipan
Text i kristyr

lördag 7 juni 2014

Prinsesstårta

Den här tårtan gjorde jag till min svågers flickvän som fyllde år igår! :) 

Tårtbotten
Hallonsylt
Krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
rosor och blad i marsipan
text och vita prickar i kristyr

Dykartårta

Denna tårta gjorde jag till min brors födelsedag 29maj. Eftersom dykning är ett av hans intressen, så fick det bli undervattens-tema på tårtan ;)

Tårtbotten
Hallonsylt
Vaniljkräm
Krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
text och sjögräs i kristyr
övriga dekorationer i marsipan


måndag 17 mars 2014

Red velvet cake

När jag ändå gjorde red velvet cupcakes igår, så passade jag på att göra en tårta också!
Riktigt god blev den, kul att testa något nytt! :)

Botten är samma recept som red velvet cupcakes, det räcker till en form på 24cm. Gräddas i 175grader i 40-50min, (50min i min ugn).

Sedan fyllde jag den med rårörda bär och whipped cream cheese frosting. Blev dock lite för lite frosting tyckte jag, kunde knappt täcka tårtan, så det är nog med lämpligt med 1,5 sats frosting, jag gjorde bara en enkel sats.


 I brist på annat går det bra att dekorera med röda kaksmulor ;)

söndag 16 mars 2014

Red Velvet Cupcakes

Tycker Red velvet cupcakes är så snygga och har länge velat pröva göra dem, och idag tog jag äntligen chansen och testade! :) Det blev jättegott faktiskt! Men kändes dock inte så hälsosamt att hälla i en hel flaska röd hushållsfärg.. :)

1,6 dl mjölk + 0,6 msk vinäger (vitvin eller äppelcider)
80g smör
3 dl socker
2 ägg
1,5 msk kakao
30 ml röd hushållsfärg, om du använder pastafärg behöver du mindre.
0,5 tsk vaniljsocker
3,75 dl mjöl
0,6 tsk salt
0,6 tsk vinäger + 0,6 tsk bikarbonat

Häll mjölken i ett glas och blanda i vinägern, låt stå 10min. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt sedan ett ägg i taget under omrörning, vispa lite mellan varje ägg. Blanda kakao, röd hushållsfärg och vaniljsocker, tillsätt i smeten och vispa. Vänd ner salt, mjölken och siktat mjöl i omgångar. Blanda bikarbonat och vinäger, tillsätt i smeten. Sätt pappersformar i en muffinsplåt, fyll formarna 3/4. Grädda i 175grader ca 15-18min.

Låt Svalna, spritsa på Whipped cream cheese frosting, eller någon annan favorit frosting! ;)

onsdag 5 mars 2014

Whipped cream cheese frosting

Denna frosting är jättegod och blir lite mindre syrlig eftersom man blandar vispgrädde i färskosten, testa!

3dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver
200g cream cheese
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden blandat med bakpulvret hårt, bakpulvret förhindrar att grädden blir smör. Vispa ihop Cream cheese med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt sedan den vispade grädde och vispa ihop på låg fart till en jämn smet.

onsdag 12 februari 2014

70-års tårta



Ihelgen firade vi min mormor Eivors 70-års dag! Då gjorde jag denna tårta till henne.
Passade på att träna lite spritsning - drop strings och lite mönster. Inte så superlätt att få det som man vill inte :)

chokladbotten
mörkchoklad ganache
Krämgrädde
Banan
Chokladmousse
Spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
blommor i marsipan
text och spritsning i kristyr