måndag 28 februari 2011

Skolan


I skolan förra veckan var det lite tårtor beställda som jag och Linn hjälptes åt att göra, bland annat en tårta med ett landskap & helikopter och en spidermantårta, väldigt roligt att göra :)



På torsdagar har vi bageri C, då bakar vi en massa matbröd av olika slag. Denna gång innehöll alla bröd surdeg! Vi gjorde bland annat schweizerbröd, olivbröd och tomatbröd. såå gott!

Jessica, Amanda och Anna.

fredag 25 februari 2011

Tårtkurs


När man går gymnasiet gör alla elever ett projektarbete innan de gått ut. Jag valde att ha en tårtdekoreringskurs som mitt projektarbete, och den hade jag i onsdags :) Riktigt kul har det varit att planera och genomföra denna kurs.

3 av mina vänner kom på kursen och jag gick igenom hur man gjorde olika blommor såsom rosor, prästkragar, solros, kallor, liljor, orkidéer.

Och så gick vi igenom lite olika sätt att spritsa på osv :) Helt klart ett roligt projektarbete.

Här sitter Linn och Fanny och dekorerar sina tårtor. Den andra blå-gröna är mimmis tårta, och den gula är min :)

måndag 21 februari 2011

Tårta och cupcakes


Den här tårtan gjorde jag till min lillasysters kalas :) Jag gjorde en prinsesstårta och en chokladtårta med chokladmousse i, eftersom hon älskar choklad!

Något annat som hon gillar är småkryp, larver, sniglar, fjärilar, grodor osv :) Därför modellerade jag en littlest pet-shop snigel till hennes tårta, och hon blev jätteglad för det ;)

Cupcakesen är passionsfruktscupcakes med vit chokladfrosting.

Jag premiär använde även min nya cupcakeställning! Jag så nöjd med den :) även fast den är 7 våningar så passar det bra att ha den även som 3 våningar :))

Jag tycker det är roligt att modellera figurer och andra grejer, men tänk att det tar sån tid. Jag satt en hel timme och pysslade på med den här lilla snigeln :))

Passionsfruktscupcakes


Dessa cupcakes gjorde jag till min lillasysters kalas! Hon fyllde hela 10år :) De fick bli passionsfrukts cupcakes, i söta rosa formar från Åhlens! Med Dr. Oetkers rosa strössel på. Så de skulle matcha den rosa tårtan jag gjorde :))
Frostingen är vit chokladfrosting.

Receptet kommer ifrån passion for baking.

12st cupcakes

150g socker
100g mjukt smör
1 tsk vaniljextrakt
2,5dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5dl vispgrädde
2 ägg
Saften av 5 passionsfrukter

Vispa smör och socker fluffigt, ca 10min.
Sätt ugnen på 190-200grader.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ca 2min mellan varje ägg.
Tillsätt vaniljen.
Blanda mjölet och bakpulvret i en annan skål.
Vänd ner hälften av grädden och hälften av mjölblandningen i smeten.
Pressa ut passionsfruktens innehåll i en skål, sila bort kärnorna.
Tillsätt passionssaften tillsammans med resten av grädden och mjölblandningen.
Fyll formarna 2/3 med smet.
Grädda 15-20 min.

Hur man gör en våningstårta

Jag tänkte visa lite snabbt hur jag gör mina våningstårtor för att få de stabila och så de inte ska sjunka ner i varandra :) Det gör man lätt genom att sätta kartongbrickor mellan tårtorna och blompinnar i tårtorna. Om detta ser krångligt ut på bilderna så kan ni kolla in det här klippet, som visar väldigt bra hur man "stackar" en tårta!

Här är några bilder från då jag gjorde en 2-våningstårta.

Bottnarna var 20cm och 14cm, i diameter.
Det ska gärna vara minst 6cm skillnad mellan varje tårta.

Jag började med att sätta 14cm anslagsringen på en kartongbricka, och ritade ut hur stor den var. Brickan är 2mm tjock.

Sedan klippte jag ut brickan, och gjorde ett hål i mitten. Ska tårtan fraktas en bit så kan det vara bra att sätta en blompinne genom alla tårtlager också, så den är extra stabil. Och då är det bra om det är förberett innan med ett hål i mitten av varje bricka.

Sedan klippte jag ut en tunn tårtbricka lika stor som den större tårtan, 20cm, bara för att ha någonting mellan tårtan och tårtfatet.

Sedan satte jag den mindre anslagsringen i mitten på den större tårtan och tryckte lite försiktigt, så det skulle bli enklare att placera den mindre tårtan på rätt plats och för att se hur långt ut blompinnarna skulle sättas.

Sedan stack jag ner blompinnen i den större tårtan för att se hur kort den skulle klippas.
Blompinnar finns att köpa på blombutiker. Sekatörer finns att köpa på bland annat Clas Ohlsons, för 79kr.

Sedan höll jag kvar sekatören medan jag tog ut pinnen ur tårtan, för att klippa av pinnen. Klipper man av pinnen när den sitter i tårtan finns det risk att det kommer träflisor i tårtan, vilket man inte vill ha :)

Sen är det bara att sätta dit pinnen igen.

Och fortsätta på samma sätt. Jag satte in 4 stycken pinnar. Ju större och fler tårtor, desto fler pinnar behövs för att tårtorna ska hållas på plats :)

Sen satte jag lite kristyr/smörkräm på mellan de två tårtorna som "klister", eftersom jag inte satte någon pinne i mitten genom båda tårtorna.

måndag 14 februari 2011

Alla Hjärtans Dag bakelse


Till alla hjärtans dag bakade jag dessa söta hjärtan! :) Det är smördegshjärtan med hallonsylt, vaniljkräm och grädde i ! Riktigt gulliga, goda och enkla att göra! Idén fick jag från Ulrika's blogg.

Så här gör man:
Rulla ut en färdigkavlad smördeg och stansa ut hjärtan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i 5min i 225grader. Låt svalna. Dela hjärtana med en vass kniv. Fyll hjärtana med valfri fyllning och pudra med florsocker!

Jag hade som sagt sylt, vaniljkräm och grädde i mina. Ulrika hade gjort sina med semlefyllning. Så det går ju variera lite hur man vill :) Iaf en väldigt enkel och snabb bakelse att göra!

söndag 13 februari 2011

Cupcake ställning 7-våningar


Äntligen har jag fått hem min cupcake ställning, jag är såå nöjd med den :) Jag beställde den från ebay för 200kr av säljaren technikool, helt ny och fin. Frakten kostade dock 400 kr, lite dyrt, men det tog endast 4 arbetsdagar innan den kom hit från London :) Den var helt klart värd 600kr, riktigt fin :) Så nu är det bara sätta igång å baka cupcakes!

måndag 7 februari 2011

Moussetårta


Den här tårtan gjorde jag till min kompis Matilda som fyller 17år idag :D Men vi firade henne i fredags, så då åt vi denna tårta! Den innehåller kiwi och vitchokladmousse. Den var god, men det var inte perfekt med kiwin, hade nog varit godare med passionsfrukt eller något annat :)

På toppen är det ganache gjord på vit choklad, 1dl grädde & 100g choklad, den blev dock lite rinnig, så hade kunnat ha i mer choklad!

Jag dekorerade tårtan med några vita nejlikor, som kanske inte syns så bra eftersom de är samma färg som grädden :D Och så spritsade jag Matildas initialer i mörk choklad.

Tårtbotten
Kiwi
Vit chokladmousse
ganache
vispgrädde
nejlikor i sugarpaste
initialer i mörk choklad

onsdag 2 februari 2011

Praliner


Som jag nämnt tidigare så har vi en kurs i skolan just nu som heter choklad och konfektyr! Såå roligt och så gott är det ;)) Vi får lära oss att temperera choklad, göra olika tryfflar och praliner osv :) Kommer nog lägga upp något recept framöver!

De här varianterna gjorde jag. Trästockarna är bara ren mjölkchoklad som jag tempererat och hällt i formar. De längst till vänster är mörk choklad med lite apelsinsmak i. Hjärtana och de runda har jag fyllt med kola. De var väldigt roligt att göra, men man kan se att de inte är riktigt perfekta på luftbubblorna, och att de inte är helt blanka :)


Här är lite olika varianter som jag och mina klasskompisar gjort!
Pralinen längst till vänster är rullad i rabarberpulver, den vita har också lite sånt pulver på sig, nästa pralin har en kaffeböna på sig, den randiga har smält hallonchoklad på sig (typ kakaofett/vitchoklad smaksatt med hallon), nästa har havssalt på sig och innehåller samma kolafyllning som hjärtana ovan, nästa pralin har rullats/hackats på lite medans den stelna så den fick en "taggig" look :) Och den sista är doppad i hallonchoklad och har rabarberpulver på sig.

Lina och Anna doppar sina praliner! :))

Samling i konditorirummet ;) Våran superduktiga Lärare Eivor Viklund står i mitten :)