torsdag 10 oktober 2013

Vitchokladmousse bakelse med lemon curd



Även dessa gjorde jag igår efter att ha blivit så bakarsugen ;) Dessa blev jättegoda, den syrliga citron curden bryter av den söta moussen perfekt. Och kaksmulorna i botten gav bidrog till en bra konsistens på helheten. Dock var det inte så snyggt med smulor kanske.

Jag har gjort dessa bakelser genom att spritsa allt i silikonformar som jag sedan fryst, och vänt ur formen. Jag började med citroncurden som jag spritsade ett tunt lager av, sedan frös jag formen någon timme. Därefter spritsade jag på moussen och strödde på kaksmulorna. Sedan fick de ligga i frysen flera timmar innan jag vände ut dom ur formarna.

Citroncurd


70g citronsaft (ca 2citroner)
70g socker
100g ägg (2st)
50 g socker
70g smör

Koka citron och socker. Vispa ägg och socker och häll över i kastrullen under omrörning. Sätt kastrullen på plattan en stund tills den tjocknat lite, men inte för mycket så att äggulorna koagulerar, ca 80grader ska den bli. Ta bort från värmen, tillsätt smöret. Citroncurden räckte till 42st bakelser med en diameter på 4cm.

Knäckbrownies med maränger

Tack vare alla fantastiska bakprogram som går på teve blir man supersugen att baka själv! Dessertmästarna som går på 5an måndagar och Hela Sverige bakar som går på 7an torsdagar, följer jag med spänning :):) Man blir så inspirerad av allt gott och vackert dom får till! Underbara program :) Dessa brownies har jag toppat med knäcksås och maränger, supersmarrigt blev det med chokladsmaken, det sega och det krispiga tillsammans!

Brownies
Till en form på 23cm x 30cm

200g smör
2,25dl socker
100g mörk choklad smält
100g mörk choklad hackad
4 ägg
2dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao

Vispa smör och socker. Tillsätt den smälta chokladen under omrörning. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i blandningen. Tillsätt den hackade chokladen. Häll smeten i en form på 23x30cm med bakplåtspapper i botten. Grädda i 175grader i ca 25min.

Låt kakan svalna, skär ut och vänd ur den ur formen. Skär rutor.

Mini Maränger

1 äggvita
0,5 dl socker

Vispa äggvitan fluffig, tillsätt sockret lite i taget med du vispar. Spritsa små maränger på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 100 grader ca 40min. Testa någon maräng för att se om de är klara.

Knäcksås
0,75 dl socker
0,75 dl grädde
0,75 dl sirap

Koka i ca 3-4min tills den tjocknat lite. Häll såsen över rutorna. Sätt på marängerna direkt, innan såsen stelnat.