måndag 2 augusti 2010

Kryddigt bröd


Idag blev jag sugen på att baka bröd igen, så jag bakade dom här frallorna! :) Jag tyckte konsistensen på dem blev jättebra, men jag är inte så förtjust i kryddigt bröd. Så om jag kanske skulle skippa kryddorna nästa gång skulle det nog bli perfekt för min smak ^^

Receptet är taget ur boken a piece of cake, där kallar hon dom för dinkelbullar. Jag hade dock inget flingsalt hemma, så jag använde vanligt salt, och skippade rostningen.

35g jäst
50g smör
1 tsk hel kummin
1 tsk hel anis
3 dl vatten
2 msk honung
1 dl pumpakärnor
2 tsk flingsalt
1 dl solrosfrön
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl dinkelfullkornsmjöl
4-5dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Stöt kummin och anis i en mortel. Smält smöret tillsammans med de stötta kryddorna. Dra av från värmen och tillsätt det kalla vattnet, värm vätskan ytterligare till 37grader om det behövs. Häll vätskan över jästen. Rosta solrosfrö och pumpakärnor med flingsalt i en torr kastrull och häll sedan ner det i degvätskan. Blanda ner lite mjöl i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Den ska vara lite kladdig. Arbeta degen långsamt i maskin några minuter (stod 20min i boken). Jäs under bakduk i 45 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 14bitar. Runddriv (knåda till runda degbitar) och lägg sedan på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 1 timme. Grädda de sedan gyllene i mitten av ugnen ca 9-10min.

2 kommentarer:

  1. Låter gott med solroskärnor och pumpakärnor i. Det receptet ska jag spara.

    SvaraRadera
  2. Jag ska prova baka dena bröd utan krydo med bara solroskärnor och pumpakärnor hihi.

    SvaraRadera