lördag 21 mars 2009

Sugarpaste

Sugarpaste, som även kallas fondant, är en sockermassa som används för att täcka tårtor. Den fungerar som marsipan, men fördelen med sp är att den är mer lättarbetad än marsipan. En annan fördel är att sp går att få helt kritvit, vilket marsipanen inte är lätt att få. Därför är det vanligt med sp på bröllopstårtor. Sp smakar egentligen bara socker, men den går smaksätta med t ex citron, choklad eller vad man känner för. De flesta tycker nog att marsipan är godare, Men sugarpaste är ett väldigt bra alternativ för dom som inte tycker om marsipanens smak eller är mandelallergiker.

Man kan köpa sp från nätbutiker, men jag hittade ett recept på min favoritblogg och bestämde mig för att prova göra egen. och
det är faktiskt inte så svårt. Den här mängden räcker att täcka två 20-24cm i diameter.

1 msk gelatin

0,6 dl vatten
1,25 dl glukos eller vit sirap (glukos finns på apoteket)

1 msk glycerol (finns på apoteket)

2 msk matolja eller kokosfett

800-900g florsocker

2-3 droppar smak och färg, om man vill


Man behöver alltså det här:



Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i det vegetabiliska fettet och dra bort från värmen. Tillsätt eventuell smak och färg. Om du inte vill ha all sugarpaste samma färg går det jättebra att färga i efterhand. Jag använder helst geléfärg eftersom den är så dryg och det blir inte lika kletigt som med hushållsfärg. Geléfärg finns att köpa här på kakburken.se.

Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll ner hälften av florsockret, blanda väl. Tillsätt succesivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, då blir sp:n för torr och skör och svår att kavla. Så lämna sp:n lite kladdig, och om det behövs kan man istället tillsätta mera florsocker vid utkavlingen.



Plasta in sp:n väl och sätt i en lufttät burk i rumstemperatur. Man kan även frysa ner sp:n.
Låt den gärna vila ett dygn innan användning. Sen när det är dags att kavla ut så knådar du den mjuk och tillsätter eventuellt florsocker. Om sugarpasten blivit lite hård så går det jättebra att köra den i mikron några sekunder, de räcker oftast med 5sekunder, annars blir den bara jättekladdig. Det är enklast att kavla ut på florsockrat plast/silikonunderlag. Men jag brukar kavla direkt på bordet med florsocker bara.

Spackla gärna tårtan med smörkräm eller liknande för att tårtan inte ska "svettas". Om du vill spackla med grädde, så kan du fodra sp:n med olja eller smält smör innan du lägger den på tårtan. Ska tårtan ätas samma dag så går det bra att spackla med grädde.

Sugarpaste är även jättebra att använda när man ska göra dekorationer eller figurer osv, eftersom den stelnar väldigt fort jämfört med marsipan.

11 kommentarer:

  1. Hej Tina!

    Tänka bara fråga, när man gör sockerpasta, eller ja, den du gjorde nu, kan man färga den under tiden så att den inte blir helt vit? :s


    P.S. Jag är väldigt imponerad av din blogg :)

    Kram Elize

    SvaraRadera
  2. Hej! :) Tack så roligt att höra. I Sugarpasten kan du tillsätta färga efter du tagit bort den från värmen om du vill. Eller i efterhand när du gjort den klar.

    Allra bäst tycker jag det är att färga med geléfärg som finns bland annat här:

    http://www.kakburken.se/index.php?cPath=75_76&kakburkenID=805312286925cdade7edb07dd43cd580

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Hej igen! :)

    Tack så mycket för hjälpen :)
    Tänkte ställa mig och göra sugerpasten nu ^^
    Måste de verkligen stå i 24 timmar innan användning? :(

    Tack för linken :)

    /Kram

    SvaraRadera
  4. Hejsan!
    Vilken härlig blogg du har!
    Jag har börjat göra lite tårtor för skojs skull och skulle vilja testa på att göra sugarpaste. Tack för ett superbra recept! :) Jag har en fråga.. vilken av geléfärgen ska man använda sig av? Såg att det fanns många olika sorter.
    Tack på förhand! :)
    / Lena

    SvaraRadera
  5. Hej Lena! Vad kul att du gillar bloggen :) Och så roligt att du vill testa på sugarpaste! Det spelar egentligen ingen roll vilken av gelefärgerna du väljer. Själv har jag köpt det här 12-packet :)

    http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=485

    SvaraRadera
  6. Ok :)
    Jag kommer kika in här fler gånger för att få tips av dig. Jag kanske slänger in en fråga eller två då med om det är ok :) Du är verkligen superduktig!
    / lena

    SvaraRadera
  7. Hej, ska testa detta recept men jag funderar, du skriver att man kan tillsätta smak och färg, så min fundering är vad det är för typ av smak man kan tillsätta och vad gäller färg så undrar jag om det går lika bra med karamell färg?

    SvaraRadera
  8. Hej! Det är ifall du vill ha någon speciellt smak på sugarpasten så den ska matcha tårtan typ citron-arom, mint-arom eller någon annan smak :) Jag har däremot aldrig smaksatt sugarpasten när jag gjort den.

    Karamellfärg funkar helt klart! :)

    SvaraRadera
  9. Hej jag heter alice och jag måste bara säga att du är väldigt duktig :D jag har letat efter ett bra sugerpaste recept men har inte hittat nåt bra.. men detta verkar bra så jag ska skaffa ingredienserna så snart som möjligt och sätta igång direkt :D Tack!

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Vet du ungefär hur länge sugarpaste håller sig? Både i försluten plastförpackning i rumstemperatur och hur länge en färdig cupcake med sugarpaste-lock håller sig?

    Tack för svar! :)
    /Linda

    SvaraRadera
  11. Hej Linda :)
    Jag har aldrig haft den längre än 2 veckor, så jag vet inte när den blir dålig. Men minst 2 veckor håller den sig iaf.

    På cupcake håller den sig kanske 2 dygn, om man har fodrat den med smörkräm lr något. Är den i direkt kontakt med grädde blir den dålig ganska snabbt.

    Hoppas det var till någon hjälp :))

    SvaraRadera