söndag 29 november 2009

Knäck


Idag på första advent gjorde jag det smarrigaste, knäck! Det är så gott och går så snabbt att göra. Knäck gör man med lika delar av strösocker, ljus sirap och grädde!

Ca 30st

1dl strösocker
1dl grädde
1dl ljus sirap

Koka alla ingredienser i ca 5-7 min beroende på hur hårda du vill ha. Testa genom att hälla lite i ett vattenglas och smaka. Koktiden ökar ju större sats man gör. Om man gör på 2dl av varje så ska det koka ca 11min. När de kokat klart, tillsätt hackad mandel om du vill, och häll i knäckformar.

lördag 28 november 2009

Lussebullar


Lussebullar är bara så gott! Och idag har jag gjort de goda saffransbullarna på 3 olika sätt. Fyllningen i snäckorna och längderna är margarin, strösocker, vaniljsocker och riven mandelmassa, i längderna satte jag även russin. Degen är vanlig vetedeg, men med 3 paket saffran tillsatt i det smälta smöret. Grymt dyrt saffran blivit, 3 paket kostade 120kr ;) Men ändå värt, mums!

Pepparkakor

Nu börjar det närma sig jul! Så äntligen får man börja julbaka :) Pepparkakor är alltid gott att göra, och det här var första gången jag gjorde degen själv hemma. Receptet är från skolan, och det är faktiskt inte alls svårt att göra degen själv, om man har en köksassistent!

Det här blir väldigt mycket deg, så om man inte vill göra så många kakor går det att förminska ;)

7,75dl strösocker
825g rumsvarmt smör
6,75dl ljus sirap
3,5dl mjölk
3,5 msk kanel
1-1,5 msk nejlikor
1 msk kardemumma
1,5 msk bikarbonat
1,5 tsk ingefära
2kg mjöl

Kör alla ingredienser och 1/3 av mjölet med vinge om du har, annars går det med degkrok. Tillsätt sen lite mjöl i taget under omrörning. Blanda tills det blivit en fin smet. Sätt sen i en bunke och plasta in. Låt degen vila minst ett dygn innan du använder den. Kavla degen 2mm tjock, tryck ut kakor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Till hus och stora hjärtan kavlas degen tjockare, ca 4mm. Grädda i 175 grader i 10min.

När degen är klar så är den ganska kladdig, men när den fått vila ett dygn blir den mer lättarbetad. Den ser också väldigt ljus ut, men den får mycket färg i ugnen.

tisdag 24 november 2009

Havredrömmar


Idag hade vi en träff med nygenerations-skolgruppen. Alla skulle ta med någon gobit, så jag gjorde lite Havrekakor att ta med! Receptet har jag tagit från skolan, vi brukar ofta göra havredrömmar, det är så enkelt och gott :)

Ca 30st Kakor

200g rumsvarmt smör
5dl Havregryn
2,25dl socker
1,75dl vetemjöl
1 tsk hjortronsalt

Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 175grader. Kör alla ingredienser med vinge om du har köksassistens, annars går det bra med elvisp. Efter du blandat ihop allt så knådar du till en deg. Gör små kulor som väger ca 15-20g, beroende på hur stora kakor du vill ha, platta till dem lite och lägg på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i 18min. Låt svalna och doppa sedan i smält choklad.

De smälter ut till kakor när de är i ugnen. Så tänk på att inte sätta dom för nära varann.

söndag 15 november 2009

Chocolate Cupcakes


Jag gjorde även några rosor till mina cupcakes ;) Det blev chocolate cupcakes med vit chokladfrosting! Jag tillsatte 1dl florsocker i frostingen den här gången, och det blev mycket godare tycker jag :) Lövet har jag gjort i smält choklad med min löv silikonform från Åhléns.

Hallon&ChokladTårta


Jag provade en av mina nya rosutstickare idag, så jag satte ihop en liten tårta som jag kunde dekorera med dom på. Gjorde även löv av smält choklad i mina löv silikonformar som jag köpt på Åhléns.

Tunt lager smält choklad på varje botten
Marsán
Ekströms Hallonmousse
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Rosor i marsipan, löv i choklad
spritsade mönster i smält choklad

måndag 9 november 2009

Brownies med nötter & vit choklad


Det här receptet är ur boken A piece of cake. Riktigt riktigt goda brownies! Jag gjorde ett chokladlöv i en silikonform och satte på min brownie :) Höstigt o fint!

350g mjukt smör
6dl socker
3dl kakao
1dl ljus sirap
½tsk salt
6 ägg
3dl vetemjöl
400g vit choklad
250g valnötter (jag använde hackade hasselnötter)

Sätt ugnen på 175grader. Vispa smör och socker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och sist av allt vetemjölet. Hacka chokladen grovt och vänd ner den och nötterna i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt kakan svalna.

Fudge Glaze
3dl vispgrädde
1dl mjölk
1dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
400g mörk choklad

Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och ingefära. Ta av kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. Bred ut glasyren på kakan och låt den stelna i kylen. Skär sedan kakan i rutor.

söndag 8 november 2009

FarsdagsTårta

Självklart måste det göras tårta på farsdag! ;) Det blev en orange skjorta med blåbär i, eftersom min pappa gillar blåbär väldigt mycket! Jag bestämde mig för att göra en fyrkantig tårta den här gången, denna är 25x18cm stor, 16bitar sku jag tro :) mums!

Hallonsylt
Blåbär
Marsángrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
svart slips och knappar i marsipan

lördag 7 november 2009

FarsdagsCupcakes

Till farsdag imorn har jag gjort lite browniecupcakes :) Som jag spritsat med ChokladfudgeFrosting, riktigt smarrig frosting måste jag säga! Jag har även provat göra en orkidé med utstickarna jag fick i födelsedagspresent! Den är gjord i marsipan och det gula är pulverfärg och de lila prickarna är gjorda med geléfärg, båda från kakburken :)

Cupcaken med orkidén på är extra stor i en muffinsform, den ska min pappa få! ;) Resten av cupcakesen gjorde jag normalstora med rosa blommor på, gjorda i marsipan :)

ChokladFudgefrosting

Receptet på den här goda frostingen hittade jag hos Tove ;) Den Räcker till 16 cupcakes.

120g mörk choklad
150g osaltat rumsvarmt smör
160g florsocker
1,5 tsk vaniljarom

Smält chokladen. Vispa smöret fluffigt, tillsätt lite florsocker i taget medan du vispar. Tillsätt även vaniljaromen. Vispa blandningen ljus och fluffig. Tillsätt sedan den avsvalnade chokladen under omvispning. Spritsa sen på dina cupcakes ;)