lördag 5 december 2009

Mördeg


Mördeg är en deg som kan användas bland annat som pajdeg. Den används även i mazariner. Man kan smaksätta degen på olika sätt med t ex kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära osv. Här är ett grundrecept på mördeg:

Det blir 600g deg och räcker till ca 30 mazariner.

1,25dl socker
200g margarin
1ägg
5,5dl vetemjöl
0,5 tsk hjortonsalt

Blanda alla ingredienser direkt med vinge om du har köksassistent. Annars går det bra med elvisp, då går de lättare om du har rumsvarmt smör. Börja vispa smöret, blanda de torra ingredienserna och tillsätt lite i taget så vispen orkar, när du tillsatt hälften så häller du i ägget, fortsätt sen hälla i det torra lite i taget. När du fått det till en deg, plasta in den i en bunke och låt vila under natten innan du använder den. När du sen ska använda den så måste du knåda den mjuk. Kavla sen degen 3-3,5 mm tjock och använd till det du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar