söndag 27 december 2009

Buttercream

Det här receptet på smörkräm har jag hittat hos Edna :) Hon är så duktig och gör så fina saker som hon visar på youtube. Det är däremot väldigt svårt att översätta hennes recept till svenska, eftersom solid high ratio shortening = Fast matfett med hög fetthalt, och det finns inte likadant här som i Usa. Jag har inte hittat något bra motsvarande iaf. Ni får gärna säga till om ni har något bra förslag :) Jag provade iaf att använda kokosfett. Och det funkade, men kokosfettet ville inte blanda ut sig och bli till en jämn kräm med smöret, det blev klumpar som jag var tvungen arbeta ut sen med en spateln ganska länge. Jag har använt den här smörkrämen när jag täckt den här tårtan.

Edna har ett bra klipp här, där hon visar hur hon blandar sin smörkräm. Hon har även ett klipp där hon visar jättebra hur hon täcker tårtan med smörkräm.


Här är receptet iaf :)

114g kokosfett
114g osaltat rumstempererat smör
1 msk merengue powder, äggvitepulver
1 tsk vanilla extract, använd helt genomskinlig essens om du vill ha en vit smörkräm.
2msk mjölk
9,6dl florsocker (siktat 10gånger)

Kör kokosfett och smör med vinge (platt visp), om man använder visp så får man luftbubblor i smörkrämen, det blir inte lika snyggt när man ska täcka tårtan.

Tillsätt vanilj, mjölk och äggpulver. Tillsätt florsocker gradvis, en deciliter i taget, på låg hastighet. Kom ihåg att skrapa sidorna på skålen ofta. Övervispa inte, då blir det luftbubblor i smörkrämen.

Om man vill ha tunnare konsistens tillsätter man ca 2msk mjölk/vit sirap/vatten.

Om man vill ha riktigt vit smörkräm, byter man ut smöret mot kokosfett och tillsätter en halv matsked ofärgad smör extract. Tillsätt upp till 4msk mjölk/sirap/vatten.

Täck över skålen tills du ska använda smörkrämen. Om man förvarar smörkrämen i en lufttät behållare så håller den sig fräsch i 2 veckor.

För att få bäst resultat, använd så hög fetthalt på fettet som möjligt. Annars blir den torr och klumpig.

När du ska täcka tårtan, spackla först ett lager smörkräm för att "låsa in" smulorna, så kallat "crumb coat-lager". Sätt sedan tårtan i frysen en stund så det blir lättare att täcka den. Sen kan man se jättebra instruktioner här hur Edna täcker sin tårta ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar