söndag 1 maj 2011

Turkiet


Nu är jag tillbaka efter 1 vecka i Turkiet! Tiden gick väldigt fort, men jag hann få en liten inblick i deras fika kultur iallafall. Det man kan säga om Turkiet är att de äter väldigt mycket bröd.

Vi var på marknad två gånger, och där fanns flera kvinnor som bakade tunnbröd på muurikor med olika fyllningar och sålde. Jättegott bröd!

De var väldigt snabba på att kavla ut med sina långa smala pinnar!


Varje gång vi åt på restaurang serverades det bröd före maten med olika dipsåser. Oftast en dillsås och en starkare röd sås. Det här brödet serverades på restaurangen Moods i Belek. Det var som en stor luftbubbla ungefär 15 cm högt.


I turkiet äter de även mycket "Simit", som liknar bagels, täckta med sesamfrön. Jättegoda! Den här var fylld med ost, och värmdes i mikro innan servering.


På flera ställen kunde man se sånna här affärer, där de sålde "Lokum" / "Turkish delight" som är en sorts konfektyrgodis. De är baserade på honung och stärkelse, och varieras med olika fruktsmaker. Innehåller oftast olika nötter. Det var gott men väldigt väldigt sött! Man kunde äta en liten bit, sen var man nöjd ;)Vi hittade bara ett fik där vi bodde i Belek, men det är ett rätt litet samhälle, så jag vet inte om det är vanligare med fik i de större städerna :) Det var iallafall väldigt billigt att fika. För två olika gobitar och en pepsi betalade jag 17kr.

Utbudet på fika var inte så speciellt stort. De hade dessa vita och bruna gobitar i olika former som heter "Kuru Pasta". Båda var fyllda med jordgubbsmarmelad. Smakar som Strassburgare, en 'sandig' konsistens.


Chokladvarianten av "Kuru Pasta" smakade inte så mycket choklad. Vi fick höra att kvaliteten på choklad oftast inte är så bra i Turkiet.

"Kuru Pasta" med chokladpellets på.


Och så hade de såklart "Baklava". Som är ett bakverk gjort med lager av filodeg, varvat med hackade nötter, sirap och honung. Första tuggorna var goda, men sen blev man mätt, de är väldigt söta! :) Det är nog därför de gjort så små bitar också, ca 3x3cm stora, precis lagom!


Något som fanns på alla mataffärer var Krem şanti. Det liknar mousse men är mycket lättare och luftigare i konsistensen.

Krem şanti kan användas som fyllning i tårtor eller serveras till bär. Riktigt gott!

Vi hade en riktigt rolig resa, det är så kul att se och uppleva andra kulturer :) Om drygt en vecka åker jag till Belgien med min klass. Då ska vi bland annat på chokladmuseum och provsmaka praliner osv. Det kommer förmodligen ett inlägg om den resan senare ;)

3 kommentarer:

 1. Vad kul att läsa om din resa, jag minns deras godis. Jag var inte så imponerad utan gav bort allt jag köpte har jag för mig :)

  SvaraRadera
 2. Hej Tina.
  Grymt kul blogg du har, gillar verkligen att du har så mycket bilder som gör inläggen ännu mer levande.
  Jag har en blogg, kakbloggen.se, som skriver om liknande ämne, skulle du vilja länka till oss om vi också gör det?
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Hej Andreas! jag diggar er blogg med :)
  Har länkat bloggen nu!
  Ha det bra.

  SvaraRadera