måndag 13 december 2010

Choklad och mandeltårta


Jag har fått låna en receptbok av min farmor som heter "Sagolikt gott", som Britt Sandquist-Bolin skrivit. I den finns det massa recept på tårtor och bakelser. Igår passade jag på att göra en utav tårtorna, och den var väldigt god. Bottnarna är som sega biskvi-bottnar och fyllningen är som en chokladtryffel smaksatt med konjak. Smarrigt!

Bottnar
400g mandelmassa
4 äggvitor

Fyllning
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1,5 dl socker
200g mörk choklad
150 g smör
2 msk konjak

Garnering
Hackade mandlar/Mandelspån

Riv mandelmassan på grova sidan av järnet. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt mandelmassan. Rör om men inte mer än nödvändigt så att luften rörs ut.

Rita upp två cirklar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.

Bred ut smeten och grädda bottnarna i 175grader 20-25min, tills dom fått fin och jämn färg.
Lossa bottnarna från bakplåtspappret efter de gräddats.

Lägg äggulorna i en rostfri kastrull. Tillsätt vispgrädde och socker och låt det sjuda upp under ständig omrörning till det tjocknar litegran. Dela chokladen i bitar och lägg dem i den varma krämen. Låt dem smälta. Ta bort kastrullen från plattan.

Klicka ner smöret lite i taget under omrörning, låt det smälta. Smaksätt med konjak, ställ krämen i kylen tills den blir så kall att den kan bredas ut.

Lägg en mandelbotten på ett fat. Bred på knappt hälften av krämen. Sätt på den andra botten och täck tårtan med resten av krämen.

Gör ett mönster med en gaffel, strö på mandel. Servera tårtan eller frys den, väl inslagen och ta sedan fram den i god tid, men servera den kall.

(Jag använde en dekorationstriangel för att göra mönstret, och spritsade sedan kanterna med en stjärntyll)

3 kommentarer: