måndag 13 september 2010

Grekiskt Lantbröd


Igår gjorde jag det här enormt goda brödet! Mina klasskompisar gjorde de för någon vecka sen, så jag fick receptet av dom. När man gör de här brödet är det viktigt att man följer receptet och inte slarvar med jäsningen, eftersom det är den som gör brödet luftigt och ger brödets goda smak. Jäsningen och gräddningen tar ungefär 4h, Så det tar sin lilla tid innan brödet är klart, men det är såå gott!

2 bröd

65g jäst
7 dl ljummet vatten
1,3 msk salt
2,6 msk olivolja
1 msk honung
ca 1,3 kg vetemjöl

Smula jästen i en bunke och slamma upp med vattnet. Tillsätt alla ingredienser, tillsätt sist mjölet till du får en fast deg. Låt degen jäsa 45 min under duk. Knåda degen och låt jäsa 45 min under duk. Knåda sedan degen igen och forma till två limpor. Låt jäsa 1h på plåt under bakduk. Skär sedan några snitt på ytan. Sätt ugnen på 275 grader. Grädda långt ner i ugnen tills brödet fått fin färg, ca 10min. Ta sedan ut bröden och lägg folie på limporna, sänk värmen till 200grader och grädda sedan ca 35-40 min. Grädda totalt ca 50min.

8 kommentarer:

 1. Det ser ut som ett jättegott bröd. Vad sugen jag blev på nybakt bröd nu. Börjar få bakabstinens, har inte bakat på flera dagar. :-)

  SvaraRadera
 2. Vad trevlig. Grekiskt lantbröd är jättefint. Men, som du ska man inte slarva med jäsningen. Jäsningen gör smaken och konsistensen.

  SvaraRadera
 3. Gud du är såååå duktig!! Mvh Sarah

  SvaraRadera
 4. Jättefint bröd. Det är gott med grekiskt lantbröd

  SvaraRadera
 5. Hur hårt och länge ska man knåda degen mellan jäsningarna?

  SvaraRadera
 6. Man ska bara knåda ut 'luften' ur degen i någon minut :)

  SvaraRadera
 7. gjorde frallor av receptet o de blev kanongoda- dock satte jag ugnen på 225 under hela gräddningen

  SvaraRadera