lördag 29 augusti 2009

Mjukkaka

Idag bakade jag mitt favoritbröd! Det är så väldans gott :) Smakar väldigt sött! Hemma hos oss bakas alltid det här brödet till jul och påsk! Här har ni receptet.

100g jäst
5dl sirap
100g margarin
1liter mjölk
1tsk salt
1 paket rågsikt

Smula jästen i assistenten. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37grader. Häll över jästen och blanda ut den. Tillsätt sirapen och saltet. Tillsätt hälften av mjölet och sätt igång assistenten, tillsätt sedan resten av mjölet successivt tills degen släpper från kanterna, det ska bli kvar lite mjöl i paketet. Låt sedan degen vila i 45min.

Sätt ugnen på 200grader. Dela degen i 16 lika stora delar. Knåda klumparna så dom blir runda och slå sedan ut dom och kavla med en räfflad kavel, lägg sen på bakduk.

När du kavlat ut alla, så pickar du den du kavlade ut först och sätter sen i ugnen på en plåt. De ryms 2 bröd samtidigt i ugnen. Grädda i ca 7-8min.

2 kommentarer:

  1. ååh, jag älskar hembakad mjukkaka! det är så gott att äta en bit precis när det kommer ut ur ugnen med smör och en skiva ost! :)

    SvaraRadera
  2. Jamenvisst är det! :D det är som godast då!

    SvaraRadera