tisdag 28 december 2010

Jultårtor


Dessa tårtor gjorde jag till självaste julafton :) På den ena tårtan skrev jag Mikael 50år eftersom min farbror fyller år på julafton, så vi firade honom! Och självklart använde jag röd marsipan till tårtorna så de skulle bli extra juliga ;)

Tårtbotten
Hallonsylt
Hallonbär
botten
hallonbär
krämgrädde
spacklad och täckt med vispgrädde
lock av marsipan
rosor i marsipan
text i kristyr


Vårat fika bord med tårtorna, biskvier, saffransrutor och ris a la malta. Vi åt även glass med en jättegod chokladsås, men det kom inte med på bild! :) Det var jättegott, men man orkade inte så mycket efter all den goda julmaten!

fredag 24 december 2010

Saffransrutor


Idag har jag julbakat inför morgondagen! :D Så mysigt det är med jul alltså!
Jag har gjort dessa saffransrutor, gjort biskvier, och tårtbottnar till jul-tårtorna jag ska göra imorron :) Jag ska även koka knäck imorgon, åh det är så gott!

Jag vill önska er alla en riktigt God jul! :)

Här är receptet på långpannekakan med saffran:

2 paket saffran
200g smör
5 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
12dl mjöl
6 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker så det blir luftigt. Tillsätt äggen, vaniljsockret och mjölken. Rör om till en fin smet, tillsätt saffranet. Blanda mjölet och bakpulvret och sikta sen ner det i smeten. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Prova med en sticka om den är färdig i mitten.

Låt kakan svalna, blanda sedan glasyren.

Glasyr
200 g philadelfia ost
4dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
100g smält smör

Vispa ihop till en slät glasyr. Bred på kakan.

måndag 20 december 2010

Tårtor till minnesstund


I fredags var det minnesstund för min kompis farmor. Så jag fick göra smörgåstårta och vanlig prinsesstårta.

Dekorkanten till tårtorna har jag gjort med hjälp av den här utstickaren, det blir så vackert med den tycker jag, men jag använder den alltför sällan! Marsipanen till bladen och kristyren som var vit från början färgade jag först med kakao så de blev bruna, sen med färgen kelly green, och då vart det mörkgrön :)

Tårtbotten
Hallonsylt
krämgrädde
spacklade med vispgrädde
täckta med marsipan
dekorkant i marsipan
rosor och blad i marsipan
spritsade bladkvistar i kristyr


2 smörgåstårtor, 30bitar, med räkor lax och massa annat gott!

fredag 17 december 2010

Storhedens Konditori


Igår var min sista praktikdag på Storhedens bageri och konditori :) Det har varit riktigt kul och lärorikt att praktisera där! Jag tänkte visa lite bilder från de senaste dagarna :) Tårtorna med hallon kallas fruktårtor och har krokantströssel runtom sig, väldigt snyggt och annorlunda, istället för att täcka tårtorna med marsipan eller grädde :)

Linn, Sofie och Pirette står och bakar för fullt! :)

Bananstubbar

Bananbakelser

Björkstubbar, även dom har krokantströssel på sidorna :)

Smörstjärnor, det är mycket julbak i december! :)

Wieneråttor, riktigt kul att göra tycker jag :)

Spandauer

Ryssar

Halvgräddade Kapanéer

De har även ett Smörgås-rum på Storhedens bageri, där de bland annat gör sånna här Räk- och lax stubbar.

Vi testade praktisera natt 2 gånger också, riktigt kul var det :) Under natten gräddas och packas allt fikabröd. Så vi fick Fylla Semlor, krämwienerbröd och sånt!

tisdag 14 december 2010

Pepparkakshus


I förrgår på tredje advent gjorde jag och min lillasyster Elly ett pepparkaks hus, andra året i rad nu :) ganska pyssligt men kul! Pepparkaksdegen gjorde jag efter det här receptet, och mallen till huset hittade jag på den här hemsidan. Elly hade några roliga pepparkaksformar också, en med avhuggen arm och en utan huvud ;) Och skorstenen var väldigt stor, men det blev ett charmigt peppkakshus iaf! Roligt att ha framme i juletider.

Av degen som blev över gjorde vi vanliga pepparkakor. Och det luktade såå gott efter vi bakat! :)
Formarna till kronan, katten och musiknoten har jag köpt på kakburken.se!

måndag 13 december 2010

Choklad och mandeltårta


Jag har fått låna en receptbok av min farmor som heter "Sagolikt gott", som Britt Sandquist-Bolin skrivit. I den finns det massa recept på tårtor och bakelser. Igår passade jag på att göra en utav tårtorna, och den var väldigt god. Bottnarna är som sega biskvi-bottnar och fyllningen är som en chokladtryffel smaksatt med konjak. Smarrigt!

Bottnar
400g mandelmassa
4 äggvitor

Fyllning
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1,5 dl socker
200g mörk choklad
150 g smör
2 msk konjak

Garnering
Hackade mandlar/Mandelspån

Riv mandelmassan på grova sidan av järnet. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt mandelmassan. Rör om men inte mer än nödvändigt så att luften rörs ut.

Rita upp två cirklar på varsitt bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter.

Bred ut smeten och grädda bottnarna i 175grader 20-25min, tills dom fått fin och jämn färg.
Lossa bottnarna från bakplåtspappret efter de gräddats.

Lägg äggulorna i en rostfri kastrull. Tillsätt vispgrädde och socker och låt det sjuda upp under ständig omrörning till det tjocknar litegran. Dela chokladen i bitar och lägg dem i den varma krämen. Låt dem smälta. Ta bort kastrullen från plattan.

Klicka ner smöret lite i taget under omrörning, låt det smälta. Smaksätt med konjak, ställ krämen i kylen tills den blir så kall att den kan bredas ut.

Lägg en mandelbotten på ett fat. Bred på knappt hälften av krämen. Sätt på den andra botten och täck tårtan med resten av krämen.

Gör ett mönster med en gaffel, strö på mandel. Servera tårtan eller frys den, väl inslagen och ta sedan fram den i god tid, men servera den kall.

(Jag använde en dekorationstriangel för att göra mönstret, och spritsade sedan kanterna med en stjärntyll)