torsdag 30 september 2010
Skolan
Jag och en klasskompis fick göra den här bröllopstårtan på skolan! Riktigt kul var det, vi hade ganska fria händer, men de ville ha blommor i höstens färger. Så vi gjorde gula-orange-röda rosor som fick klättra längs hela tårtan! :) Bladen till rosorna sprayade vi lite med brun färg så de skulle vara lite mer höstiga!Och eftersom det kändes lite tomt längst upp, så gjorde vi 2 hjärtan också!
Men jag vet inte, jag tyckte den var ganska fin som den var med bara rosorna, om det hade varit ett bröllops-par längst upp :))
måndag 27 september 2010
Hösttårta
Igår gjorde jag den här tårtan till min moster Susanne och hennes man, som båda fyllde år förra veckan :) Jag ville göra den lite höstig, så det fick bli brun tårta med gula solrosor, det kändes iaf som höstiga färger för mig :) Det var andra gången jag testade täcka en tårta med chokladsugarpaste, men även den gången blev den torr och sprack på flera ställen, så jag fick spritsa över lite :)) Så om någon har något tips eller bra recept på chokladsugarpaste får ni gärna säga till :D
Jag hade tyvärr ingen grädde hemma och affären har stängt söndagar, så det blev inga mousser utan smörkräm och frosting som fyllning, något mäktigt, men tar man en liten bit blir det gott och lyxigt ;)
Chokladtårtbotten
mörk chokladsmörkräm
vit chokladfrosting
spacklad med mörk chokladsmörkräm
täckt med chokladsugarpaste
blommor i sugarpaste
mörk chokladsmörkräm
vit chokladfrosting
spacklad med mörk chokladsmörkräm
täckt med chokladsugarpaste
blommor i sugarpaste
lördag 25 september 2010
SvampBob Fyrkant
Idag jobbade jag på café Centrum, jag gjorde 28 stycken tårtor, de flesta var vanliga prinsess och gräddtårtor, men det var även en beställning på en Svampbob - tårta :) Något jag aldrig provat på tidigare, så jag googlade lite på bilder igår och körde på idag ;) han vart inte identiskt lik, det fanns t ex ingen röd marsipan, så han fick ha en svart slips och sådär, men det var riktigt kul att göra honom! :)
Tårtbotten
hallonsylt
krämgrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
dekorationer i marsipan
hallonsylt
krämgrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
dekorationer i marsipan
måndag 20 september 2010
Prinsesstårta
Min pappa ville ge sin arbetskamrat Patrik en tårta, så då gjorde jag den här åt honom ;) Även på den här tårtan satsade jag på vitt och grönt! Och med kallor på, de är så vackra tycker jag!
Tårtbotten
Hallonsylt
krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
kallor, grönt band i sugarpaste
spritsat i kristyr
Hallonsylt
krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
kallor, grönt band i sugarpaste
spritsat i kristyr
50-årstårta
Den här tårtan fick Roland som fyllt 50år av filadelfia i vidsel ;) Jag ville köra lite på vitt och grönt, så det blev lite spritsträning och så :) Jag tycker det är jättesvårt att få till fin spritsning, jag tror att jag hade lite för hård kristyr den här gången kanske.. eller så har jag inte fått in rätta tekniken än, det är lika troligt ^^ hursomhelst, var tårtan riktigt kul att göra! :D
Tårtbotten
hallonsylt
krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
spritsningar i kristyr
blommor i sugarpaste
hallonsylt
krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
spritsningar i kristyr
blommor i sugarpaste
måndag 13 september 2010
Grekiskt Lantbröd
Igår gjorde jag det här enormt goda brödet! Mina klasskompisar gjorde de för någon vecka sen, så jag fick receptet av dom. När man gör de här brödet är det viktigt att man följer receptet och inte slarvar med jäsningen, eftersom det är den som gör brödet luftigt och ger brödets goda smak. Jäsningen och gräddningen tar ungefär 4h, Så det tar sin lilla tid innan brödet är klart, men det är såå gott!
2 bröd
65g jäst
7 dl ljummet vatten
1,3 msk salt
2,6 msk olivolja
1 msk honung
ca 1,3 kg vetemjöl
Smula jästen i en bunke och slamma upp med vattnet. Tillsätt alla ingredienser, tillsätt sist mjölet till du får en fast deg. Låt degen jäsa 45 min under duk. Knåda degen och låt jäsa 45 min under duk. Knåda sedan degen igen och forma till två limpor. Låt jäsa 1h på plåt under bakduk. Skär sedan några snitt på ytan. Sätt ugnen på 275 grader. Grädda långt ner i ugnen tills brödet fått fin färg, ca 10min. Ta sedan ut bröden och lägg folie på limporna, sänk värmen till 200grader och grädda sedan ca 35-40 min. Grädda totalt ca 50min.
söndag 12 september 2010
Prinsesstårta
Idag gjorde jag den här tårtan till en kompis som fyller 19år imorron :) Jag tycker det är så gulligt med ränder på tårtor, så nu äntligen tog jag tillfället i akt och testade det!
Tårtbotten
Hallonsylt
krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
blommor i sugarpaste
spritsad kant och text i kristyr
Hallonsylt
krämgrädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
blommor i sugarpaste
spritsad kant och text i kristyr
onsdag 8 september 2010
Vit chokladmousse
Här har ni ett jättegott recept på vit chokladmousse ;) Det räcker till två lager fyllning i en tårta.
Vit chokladmousse
200g vit choklad
50g äggula
50g sockerlag
5 g gelatin
3dl grädde
Sockerlag
För att göra sockerlag kokar man vatten och socker tills sockret löst upp sig. Koka 1 dl socker med 2 dl vatten och låt svalna, ta sedan 50 g av det färdiga sockerlaget till moussen.
Smält chokladen i mikron, låt den svalna. Vispa ägg och sockerlag. Blötlägg gelatinet, smält sen i mikro. Låt gelatinet svalna något, vispa sedan ner de i äggvispet. Blanda ner chokladen och vänd sen ner den vispade grädden.
Sätt din botten i en anslagsring, häll över ett lager mousse, ställ sedan i frys tills moussen stelnat.
Vit chokladmousse
200g vit choklad
50g äggula
50g sockerlag
5 g gelatin
3dl grädde
Sockerlag
För att göra sockerlag kokar man vatten och socker tills sockret löst upp sig. Koka 1 dl socker med 2 dl vatten och låt svalna, ta sedan 50 g av det färdiga sockerlaget till moussen.
Smält chokladen i mikron, låt den svalna. Vispa ägg och sockerlag. Blötlägg gelatinet, smält sen i mikro. Låt gelatinet svalna något, vispa sedan ner de i äggvispet. Blanda ner chokladen och vänd sen ner den vispade grädden.
Sätt din botten i en anslagsring, häll över ett lager mousse, ställ sedan i frys tills moussen stelnat.
söndag 5 september 2010
Prinsesstårta
Igår fyllde min kusin 21 år, så då gjorde jag den här tårtan till henne på jobbet ;) Hon ville ha en prinsesstårta med hallonbär i. Dekorationerna fick bli lite enkla, men söta :>
Tårtbotten
hallonsylt
krämgrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
spritsat i kristyr
blomma i sugarpaste
hallonsylt
krämgrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
spritsat i kristyr
blomma i sugarpaste
torsdag 2 september 2010
Fisketårta
Idag gjorde jag den här tårtan till Ludwig som fyllde 9år :) De ville ha en tårta som såg ut ungefär som fisketårtan jag gjorde ifjol. Och precis som sist är allt ätbart förutom fiskespöt :) Det är så roligt att få göra tårtor med lite extra dekoration, med spritsning och modellering och allt :) Jag är dock inte så duktig på det här med modellering, men det är kul att testa på! :D
Tårtbotten
hallonsylt
vispgrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
dekorationer i sugarpaste/marsipan
blommor i sugarpaste
gräs spritsat i kristyr
hallonsylt
vispgrädde
spacklad med vispgrädde
täckt med marsipan
dekorationer i sugarpaste/marsipan
blommor i sugarpaste
gräs spritsat i kristyr
Sist av allt fulländade jag tårtan med en text spritsad i kristyr :)