Ganachen kan även vara smaksatt med t ex kaffe, fruktpuré, honung och likör.
Man kan även tillsätta glukos i ganachen för att den inte ska grynas. Glukosen gör så att massan blir smidig, blank och fast.
Man kan även tillsätta osaltat smör, som gör massan mjuk och smidig.
Mängden grädde/choklad varierar, men vanligast är 1dl grädde och 100g choklad. För tjockare kräm kan man ha mindre grädde.
Ganache gör man genom att hetta upp grädden tills den kokar, och hälla över chokladen så den smälter.
Man kan lägga till en klick smör, så blir ganachen vackert glansig. Vill man ha den som fyllning kan man låta den svalna och sen vispa upp den så den blir lite fluffig.
Till Ganache som man ska ha som fyllning kan man ha vilken choklad som helst, men om man ska täcka tårtor så passar det bäst med mörk choklad som stelnar bäst.
För att täcka en tårta på ca 24cm i diameter kan man göra en ganache med den här mängden:
125g choklad
1dl grädde
ev 25g vit sirap/glukos
* I Frankrike och Schweiz heter massan ganache (canache), men i Tyskland och Skandinavien heter det tryffel.
125g choklad
1dl grädde
ev 25g vit sirap/glukos
* I Frankrike och Schweiz heter massan ganache (canache), men i Tyskland och Skandinavien heter det tryffel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar