måndag 21 februari 2011

Hur man gör en våningstårta

Jag tänkte visa lite snabbt hur jag gör mina våningstårtor för att få de stabila och så de inte ska sjunka ner i varandra :) Det gör man lätt genom att sätta kartongbrickor mellan tårtorna och blompinnar i tårtorna. Om detta ser krångligt ut på bilderna så kan ni kolla in det här klippet, som visar väldigt bra hur man "stackar" en tårta!

Här är några bilder från då jag gjorde en 2-våningstårta.

Bottnarna var 20cm och 14cm, i diameter.
Det ska gärna vara minst 6cm skillnad mellan varje tårta.

Jag började med att sätta 14cm anslagsringen på en kartongbricka, och ritade ut hur stor den var. Brickan är 2mm tjock.

Sedan klippte jag ut brickan, och gjorde ett hål i mitten. Ska tårtan fraktas en bit så kan det vara bra att sätta en blompinne genom alla tårtlager också, så den är extra stabil. Och då är det bra om det är förberett innan med ett hål i mitten av varje bricka.

Sedan klippte jag ut en tunn tårtbricka lika stor som den större tårtan, 20cm, bara för att ha någonting mellan tårtan och tårtfatet.

Sedan satte jag den mindre anslagsringen i mitten på den större tårtan och tryckte lite försiktigt, så det skulle bli enklare att placera den mindre tårtan på rätt plats och för att se hur långt ut blompinnarna skulle sättas.

Sedan stack jag ner blompinnen i den större tårtan för att se hur kort den skulle klippas.
Blompinnar finns att köpa på blombutiker. Sekatörer finns att köpa på bland annat Clas Ohlsons, för 79kr.

Sedan höll jag kvar sekatören medan jag tog ut pinnen ur tårtan, för att klippa av pinnen. Klipper man av pinnen när den sitter i tårtan finns det risk att det kommer träflisor i tårtan, vilket man inte vill ha :)

Sen är det bara att sätta dit pinnen igen.

Och fortsätta på samma sätt. Jag satte in 4 stycken pinnar. Ju större och fler tårtor, desto fler pinnar behövs för att tårtorna ska hållas på plats :)

Sen satte jag lite kristyr/smörkräm på mellan de två tårtorna som "klister", eftersom jag inte satte någon pinne i mitten genom båda tårtorna.

6 kommentarer:

  1. Tack! Vad bra med en beskrivning. :-)
    Har länge velat testa men varit lite osäker på hur man gör.

    SvaraRadera
  2. En perfekt beskrivning, Tusen Tack!!

    SvaraRadera
  3. Hej! Toppen beskrivning;)
    Men var köper du pappen?

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag köper dem från cafet där jag jobbar. Men det finns även att köpa här.

    http://www.kakburken.se/product_info.php?products_id=6272

    SvaraRadera
  5. hej ska pinnarna vara i tårtan när man serverar sen? då får man ju en pinne när man ska ta tårta(?)
    och sen undrar jag, hur kan de hjälpa med pinnarna i den undre om de inte sticker upp i den över tårtan?

    SvaraRadera
  6. Hej Sofia! Pinnarna ska sitta kvar. Man får plocka bort dom själv från sin tårtbit. Mellan varje tårta är det ju en kartongbricka, och pinnarna i varje tårta stöds mot den brickan, så att inte våningarna trycker ner varandra. Mvh Tina

    SvaraRadera