Något som jag tycker är väldigt gott är blåbärsbulla, det görs nästan varje höst! Och eftersom man gör det av bulldeg så kan man passa på att göra vanliga kanelbullar samtidigt :)
Vetedeg
100g jäst
300g margarin
1 liter mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
ev 2 tsk kardemumma
1 paket vetemjöl (2kg)
Smula jästen i assistenten. Smält margarinet, häll ner mjölken när margarinet är smält och värm till 37grader. Blanda sedan ut det med jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och hälften av mjölet. Slå sen på assistenten och tillsätt resten av mjölet successivt till degen släpper från kanterna, det ska bli kvar lite mjöl i paketet. Jäs sen under bakduk i 45min.
Jag brukar göra hälften av degen till blåbärsbulla och hälften till kanelbullar. Så dela degen på mitten, sen delar du blåbärshalvan i 8 lika stora delar. Knåda dom tills dom blir runda, kavla sen ut dom och lägg på bakplåtpapper, lägg sen på blåbär på dom. Vik in kanterna och strö på socker på blåbären. Pensla med ägg och grädda sen i ugnen ca 10 min i 200grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar