söndag 22 mars 2009

Hallon Moussetårta


Efter att ha sett och läst mycket om sugarpaste, har jag äntligen fått pröva det själv, och jag blev jättenöjd :) Dessutom har jag läst mycket på internet om olika moussefyllningar man kan ha i tårtor, så jag blev så sugen på att prova :) Läste att Choklad och hallonmousse skulle vara en bra blandning, och eftersom sugarpasten är så söt, så är det bra med en lite syrlig fyllning, så jag testade det, och det blev väldigt lyckat. Passade även på att träna spritsa lite :)

Chokladtårtbotten
Ekströms Chokladmousse
Ekströms hallonmousse
spacklad med smörkräm
täckt med sugarpaste
spritsad text och kant i kristyr
rosor av sugarpaste och marsipan

lördag 21 mars 2009

Sugarpaste

Sugarpaste, som även kallas fondant, är en sockermassa som används för att täcka tårtor. Den fungerar som marsipan, men fördelen med sp är att den är mer lättarbetad än marsipan. En annan fördel är att sp går att få helt kritvit, vilket marsipanen inte är lätt att få. Därför är det vanligt med sp på bröllopstårtor. Sp smakar egentligen bara socker, men den går smaksätta med t ex citron, choklad eller vad man känner för. De flesta tycker nog att marsipan är godare, Men sugarpaste är ett väldigt bra alternativ för dom som inte tycker om marsipanens smak eller är mandelallergiker.

Man kan köpa sp från nätbutiker, men jag hittade ett recept på min favoritblogg och bestämde mig för att prova göra egen. och
det är faktiskt inte så svårt. Den här mängden räcker att täcka två 20-24cm i diameter.

1 msk gelatin

0,6 dl vatten
1,25 dl glukos eller vit sirap (glukos finns på apoteket)

1 msk glycerol (finns på apoteket)

2 msk matolja eller kokosfett

800-900g florsocker

2-3 droppar smak och färg, om man vill


Man behöver alltså det här:



Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i det vegetabiliska fettet och dra bort från värmen. Tillsätt eventuell smak och färg. Om du inte vill ha all sugarpaste samma färg går det jättebra att färga i efterhand. Jag använder helst geléfärg eftersom den är så dryg och det blir inte lika kletigt som med hushållsfärg. Geléfärg finns att köpa här på kakburken.se.

Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Häll ner hälften av florsockret, blanda väl. Tillsätt succesivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, då blir sp:n för torr och skör och svår att kavla. Så lämna sp:n lite kladdig, och om det behövs kan man istället tillsätta mera florsocker vid utkavlingen.



Plasta in sp:n väl och sätt i en lufttät burk i rumstemperatur. Man kan även frysa ner sp:n.
Låt den gärna vila ett dygn innan användning. Sen när det är dags att kavla ut så knådar du den mjuk och tillsätter eventuellt florsocker. Om sugarpasten blivit lite hård så går det jättebra att köra den i mikron några sekunder, de räcker oftast med 5sekunder, annars blir den bara jättekladdig. Det är enklast att kavla ut på florsockrat plast/silikonunderlag. Men jag brukar kavla direkt på bordet med florsocker bara.

Spackla gärna tårtan med smörkräm eller liknande för att tårtan inte ska "svettas". Om du vill spackla med grädde, så kan du fodra sp:n med olja eller smält smör innan du lägger den på tårtan. Ska tårtan ätas samma dag så går det bra att spackla med grädde.

Sugarpaste är även jättebra att använda när man ska göra dekorationer eller figurer osv, eftersom den stelnar väldigt fort jämfört med marsipan.

söndag 15 mars 2009

Prinsess och Sachertårta



Idag fyllde Seva år, så det blev tårtbakning för mig! :) vilket var jättekul, för då fick jag möjlighet att öva lite på att spritsa kristyrkanter!
Jag gjorde en egen variant av en Sachertårta,

Chokladmoussefyllning
vit choklad som glasyr
Dekorerad med riven choklad och chokladmousse
spritsad kant i kristyr

Och så gjorde jag en vanlig prinsesstårta.
Sylt
Grädde
spacklad med smörkräm
täckt med marsipan
ros i marsipan
köpta dekorationsblommor

Kristyr

Kristyr är vanligt att dekorera med, och det är väldigt enkelt att göra. Man kan använda äggvita och florsocker eller äggvitepulver och florsocker eller vatten och florsocker. Jag har bara provat göra med äggvita eller vatten än, och det funkar jättebra.

Kristyren ska ha olika konsistens beroende på vad man ska använda den till. Om man t ex ska ringla den över wienerbröd så behöver den inte vara så tjock. Då är det lätt att bara blanda ihop 3 msk vatten och florsocker tills man är nöjd med konsistensen.

Om man ska spritsa text är det här ett bra recept:

1äggvita
ca 2,5 dl florsocker

blanda gärna med elvisp.


Om man ska spritsa en dekorkant som den här t ex, så behöver man ganska tjock kristyr, då är det här receptet bra:

1 äggvita
ca 3,5 dl florsocker

Vispa med elvisp. Blanda i florsocker till du ser att kristyren är tjock och att vispen lämnar markeringar efter sig som stannar kvar och inte rinner ut.

Smörkräm

Hittade det här receptet på nätet.. det kommer ifrån boken A Piece of cake. Mängden räcker till att spackla två normalstora tårtor.


115g mjukt smör
250g florsocker
2tsk vatten

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispningen. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.
Du kan tillsätta mindre eller mer vatten beroende på vilken konsistens du vill ha.

Förslag på smaksättning:

Vaniljsmörkräm : 1tsk vaniljessens
Päronsmörkräm : 1tsk päronessens
Mintsmörkräm : 1tsk pepparmintsarom
Citronsmörkräm : 2tsk finrivet citron-apelsin- eller limeskal
Kaffesmörkräm :4tsk pulverkaffe upplöst i vattnet
Chokladsmörkräm : 30g kakaopulver eller 50g mörk choklad, smält och avsvalnad.
Likörsmörkräm : 3tsk valfri likör

Sachertårta

12 bitar

3 msk kaffe
150g mörk choklad
150g smör
2dl socker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

fyllning
3/4 dl Aprikosmarmelad


Glasyr
100g mörk blockchoklad
1msk smör

Häll kaffet och chokladen i bitar i en liten kastrull och smält försiktigt.
vispa smör och socker vitt och poröst, det går lättare om man värmer smöret några sekunder i mikron först.
Tillsätt chokladen och kaffet och rör om. Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i en smord form.
Grädda i 175grader i ca 35min eller tills kakan känns färdig, den ska inte vara kladdig.

Låt den svalna innan den stjälps upp. Dela den kalla kakan i två bottnar och lägg ihop med aprikosmarmeladen mellan. Smält chokladen till glasyren och blanda med smöret. Bred över och runt om kakan.

Tårtbotten


Efter att ha sett ett så bra recept på bakalitenkakas blogg, så gör jag nu mina bottnar efter "lika delar". Jag har skrivit upp de olika måtten som jag provat göra tårtbottnar i och hur många ägg som behövdes, när man gör efter lika delar så blir det väldigt lätt att ändra receptet efter hur stor bottnen ska vara.

Man ska använda lika delar av:
* Ägg
* Ströocker
* vetemjöl, potatismjöl, bakpulver

Gör såhär:
Ta fram 3 lika stora glas.

1. Knäck äggen i ett glas
2. Mät sen upp lika mycket socker i det andra
3. I det tredje mäter du upp hälften vetemjöl och hälften potatismjöl.
I mjölet blandar du även ner bakpulver: 0,75tsk till 2-3ägg, 1tsk till 4-5ägg, 2tsk till 6ägg.

obs! Jag använder anslagsringar utan botten när jag gör mina bottnar. Dom är mellan 4-6cm höga, så det är inte säkert att den här mängden ägg blir samma om man använder t ex en springform som är högre än 4cm. Men ni får testa er fram vad som är lagom för era formar. :)

Runda (diameter x höjd)
14cm - 1,5ägg
16cm x 6cm - 2ägg
20cm x 5cm - 2,5ägg
22cm x 4cm - 3ägg
24cm x 4cm - 3ägg
26cm
x 4cm - 4,5ägg
30cm x 4cm - 6ägg

Fyrkantiga (bredd x längd)
25cm x 18cm - 3ägg
29cm x 21cm - 4ägg
34cm x 24cm - 6ägg

Om du vill ha chokladbotten så ersätter du halva potatismjölet med kakao.


Den här mängden passar bra till en form med ca 22-24cm i diameter.


4st ägg
2dl socker
1dl vetemjöl
1dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175grader. Vispa ägg och socker med elvisp eller assistent. Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och sikta sen ner det i äggpöset. Häll smeten i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Tiden varierar beroende på hur stor tårtan är, men minst 25min brukar det ta. När du tagit ut bottnen ur ugnen, lägg ett bakplåtspapper på botten, sen en plåt på det, och vänd upp och ner, detta gör att tårtbottnen inte sjunker ner i mitten utan blir jämn och fin.
Låt kakan svalna i formen några minuter innan den stjälps upp. Skär bottnen i 3 delar.

Bottnen går även att frysa ner om man inte vill använda den på en gång. I frysen håller den sig fräsch i flera dagar. Jag brukar oftast göra mina bottnar i förväg och sedan ta fram dem någon timma innan jag ska göra min tårta.