måndag 23 maj 2011

Doptårtor


I lördags döptes Emma och Antons son! Jag gjorde då dessa doptårtor i blått och grönt :) Riktigt roliga att göra. Jag gjorde även macarons i grönt till dopet.

Tårtbotten
Hallonsylt
Krämgrädde
spacklade med vispgrädde
täckta med marsipan
blommor i sugarpaste
dekorkant och text i kristyr


Vanilj Macarons


Dessa macarons gjorde jag till ett dop i lördags! Väldigt goda med vaniljsmörkräm emellan.

Vaniljsmörkräm
250g osaltat smör, rumstempererat
120g vit sirap
2 msk vaniljsocker

Vispa smöret fluffigt och vitt, ca 10min. Tillsätt sirap och vaniljsocker och vispa ytterligare 5min.

fredag 20 maj 2011

Belgien


Jag och min klass - livsmedelsprogrammet, bageri och konditori, åk 3, har varit på studieresa i Bryssel 1 vecka. Det var en väldigt intressant, lärorik och rolig vecka! Vi besökte EU parlamentet, ett ölbryggeri, ett chokladmuseum, och studerade även deras 'fikakultur'.

De belgiska bakverken påminner väldigt mycket om de franska, det är mycket tartletter, moussebakelser, praliner och macarons.

Denna är en bild från ett fik nära vårat boende. Vi bodde på Hello-hostel.

Hallon- och citrontartletter.

Smördegstartlette med rabarber

Frukttartlette med alla möjliga frukter! Den var jättegod med en slags glasskräm i.

Lite olika bakelser på caféet "Lowy", som låg nära Grand Place.

Vi testade dessa moussebakelser, en med hallonmousse och en med passionsfruktmousse, jättefräscha och goda bakelser! De kostade 3,25 Euro styck.

Macarons i smakerna Citron, Jordgubb och Mocka.

Vi besökte som sagt ett chokladmuseum, där fanns det bland annat lådor med olika kakaobönor i och fakta texter.

På chokladmuseumet fanns den "pissande-pojken" gjord helt i choklad.

På chokladmuseumet visade de även hur de gjorde sina praliner och berättade att det som var speciellt med den belgiska chokladen är att de använder kakaobönor av god kvalitet, fint malt, och tillsätter inget annat smör än kakaofett. Det stod ofta 100% cacao butter på deras chokladförpackningar.

Chokladbutiker fanns lite överallt i Bryssel!

De praliner vi köpte kostade per styck 0,28 Euro, 0,40 Euro och 0,60 Euro. Så det var hyfsat billigt.

Det hade även "Belgium chocolate pizza" i Bryssel, som kände att vi ville testa! Det var en vanlig pizzabotten, och istället för tomatsås var det smält choklad på hela pizzan och lite florsocker som topping. Det var gott faktiskt!

Belgien är även känt för sina goda våfflor! Här hade de våfflor i smakerna vanilj, äpple/kanel, choklad och jordgubb.

I Belgien görs våfflorna av en deg, till skillnad från Sverige där vi gör våfflor av en smet. Så deras våfflor var tjockare och hade en annan konsistens.

Jag köpte en jordgubbsvåffla, väldigt god, men den var väldigt söt, så jag orkade inte äta upp den! :))

Vi hade en jättelyckad resa, jag tycker att ni som är intresserade av choklad och bakverk borde åka dit någongång, helt klart ;)

måndag 9 maj 2011

Chokladtårta


Denna tårta gjorde jag till Sasho som fyllt 10år :) Fick även smaka tårtan på hans kalas, och jag tyckte den var jättegod, älskar choklad!

Mjuk Chokladkaka
Ekströms chokladmousse
Spacklad med mörk chokladsmörkräm
täckt med ganache
Spritsat i mörk chokladsmörkäm
Rosor i modelleringchoklad
Text i ljus choklad

Modelleringchoklad


När man gör t ex chokladtårtor kan det vara kul att ha chokladrosor till, då funkar det jättebra att göra modelleringchoklad! Dessa gjorde jag genom att platta ut bladen för hand, det går inte få särskilt tunna blad med modelleringchoklad, men jag tycker det blir fint ändå, och mycket godare än en marsipanros ;)

Modelleringschoklad

150g ljus sirap
300g mörk choklad

Smält chokladen, blanda ner sirapen när den svalnat. Häll i en plastpåse.
Använd kakao när du kavlar. Använd florsocker när du kavlar om du gjort på vit choklad.

Ben10 tårta


Den här tårtan gjorde jag till Petter som fyllde år i fredags! Han gillar Ben10, så det fick bli en tårta med Ben10 på ;)

Mjuk chokladkaka
Ekströms chokladmousse
Täckt med mörk chokladsmörkräm
spritsat i mörk chokladsmökräm
ben10 i marsipan

söndag 1 maj 2011

Turkiet


Nu är jag tillbaka efter 1 vecka i Turkiet! Tiden gick väldigt fort, men jag hann få en liten inblick i deras fika kultur iallafall. Det man kan säga om Turkiet är att de äter väldigt mycket bröd.

Vi var på marknad två gånger, och där fanns flera kvinnor som bakade tunnbröd på muurikor med olika fyllningar och sålde. Jättegott bröd!

De var väldigt snabba på att kavla ut med sina långa smala pinnar!


Varje gång vi åt på restaurang serverades det bröd före maten med olika dipsåser. Oftast en dillsås och en starkare röd sås. Det här brödet serverades på restaurangen Moods i Belek. Det var som en stor luftbubbla ungefär 15 cm högt.


I turkiet äter de även mycket "Simit", som liknar bagels, täckta med sesamfrön. Jättegoda! Den här var fylld med ost, och värmdes i mikro innan servering.


På flera ställen kunde man se sånna här affärer, där de sålde "Lokum" / "Turkish delight" som är en sorts konfektyrgodis. De är baserade på honung och stärkelse, och varieras med olika fruktsmaker. Innehåller oftast olika nötter. Det var gott men väldigt väldigt sött! Man kunde äta en liten bit, sen var man nöjd ;)



Vi hittade bara ett fik där vi bodde i Belek, men det är ett rätt litet samhälle, så jag vet inte om det är vanligare med fik i de större städerna :) Det var iallafall väldigt billigt att fika. För två olika gobitar och en pepsi betalade jag 17kr.

Utbudet på fika var inte så speciellt stort. De hade dessa vita och bruna gobitar i olika former som heter "Kuru Pasta". Båda var fyllda med jordgubbsmarmelad. Smakar som Strassburgare, en 'sandig' konsistens.


Chokladvarianten av "Kuru Pasta" smakade inte så mycket choklad. Vi fick höra att kvaliteten på choklad oftast inte är så bra i Turkiet.

"Kuru Pasta" med chokladpellets på.


Och så hade de såklart "Baklava". Som är ett bakverk gjort med lager av filodeg, varvat med hackade nötter, sirap och honung. Första tuggorna var goda, men sen blev man mätt, de är väldigt söta! :) Det är nog därför de gjort så små bitar också, ca 3x3cm stora, precis lagom!


Något som fanns på alla mataffärer var Krem şanti. Det liknar mousse men är mycket lättare och luftigare i konsistensen.

Krem şanti kan användas som fyllning i tårtor eller serveras till bär. Riktigt gott!

Vi hade en riktigt rolig resa, det är så kul att se och uppleva andra kulturer :) Om drygt en vecka åker jag till Belgien med min klass. Då ska vi bland annat på chokladmuseum och provsmaka praliner osv. Det kommer förmodligen ett inlägg om den resan senare ;)