onsdag 24 november 2010
Praktik på Storhedens Bageri
Just nu har jag praktik på Storhedens bageri&konditori i Luleå. Precis som i 2:an så har vi 10 veckors praktik, och iår valde jag att vara på Storheden tillsammans med 2 andra klasskompisar. Vi har redan haft ganska många veckor, så nu är det bara 3 kvar innan jul! Tiden går fort när man har roligt :))
På Storhedens konditori gör de väldigt mycket tårtor, stubbar i olika smaker och färger. Allt de gör säljs till Mataffärer som Ica, Konsum osv. De har inget eget café där gäster kan fika, utan allt säljs till återförsäljare.
Idag har vi bland annat gjort dessa bakverk.
Prinsess stubbar, de är vanligtvis gröna, men nu i jultider är de röda och med en liten tomte på!
Chokladprinsess stubbar, med chokladbottnar, krämgrädde, chokladmousse och marsipan.
Budapest stubbar, Nötmarängbottnar med grädde och persikor. (Det brukar vanligtvis vara mandarinklyftor i budapest, men på storhedens gör de med persikor för ovanlighetens skull :) )
Mandelbakelser, Budapestbottnar med moccasmörkräm i och runtom, rullade i mandelflarn. Längst upp är det spritsad moccasmörkräm, en bigarrå och grönfärgad coccos.
söndag 21 november 2010
Kardinaltårta & smörgåstårta
Hej allihop! Nu är jag tillbaks igen efter en liten paus ;) Jag har varit sjuk med feber, ont i halsen osv, och då passar det ju tyvärr inte så bra med bakning :( Men igår kom jag äntligen tillbaks till jobbet! :) Kändes riktigt skönt! Jag fick bland annat göra smörgåstårta och Kardinaltårta!
Kardinaltårtor är väldigt vackra tycker jag, och de kan kanske göras på lite olika sätt, men såhär gör vi på centrum:
Tårtbotten
Hallonsylt
Lite grädde
Marängbotten - penslad med choklad
Grädde blandat med hallon (Krossade om de är frusna, annars hela)
Tårtbotten
Spacklad med vispgrädde
Lock av marsipan - Pudrat med kakao, med ett rutigt schablon
Spritsad grädde
En nejlika i marsipan
Här kan ni se smörgåstårtorna jag gjorde! På Centrum så brukar vi doppa osten i paprikapulver, det blir riktigt läckert tycker jag, en extra touch :))